Близько шести з десяти дорослих американців (58%) чули про ChatGPT, але мало хто пробував його самостійно. Про це свідчать результати опитування Pew Research Center, проведеного в березні.

Відповідно до результатів, багато про ChatGPT чули 18% дорослого населення США, мало – 39%, а 42% – не чули взагалі.

На ці показники впливають різні чинники, зокрема освіта. Приміром, серед дорослих американців, які закінчили аспірантуру, про програму чули багато 32% респондентів, а мало – 47%. Серед бакалаврів про ChatGPT чули 71% опитаних, а серед тих, хто має певну вищу освіту, – 59%. Серед тих, хто має середню або нижче освіту, із ChatGPT знайомі 41% американців.

Результати опитування також свідчать, що чоловіки частіше за жінок принаймні трохи чули про ChatGPT. Щодо мети використання програми, то лише 14%дорослих американців роблять це для розваг, вивчення нового або для роботи. Серед тих, хто чув про чат, 19% використовували його для розваг, а 14% – щоб дізнатися нове. Приблизно кожен десятий дорослий, який чув про ChatGPT і працює за наймом, використовує його в роботі.

Цікава ситуація також із віком. Наприклад, дорослі американці до 30 років, які чули про чат, набагато частіше за тих, кому 65 років і більше, використовують його для розваг (31% проти 4%).

Думки опитаних щодо користі ChatGPT – неоднозначні. Приблизно третина людей вважають його надзвичайно (15%) або дуже корисним (20%). Ще 39% респондентів назвали чат-бот дещо корисним, не дуже корисним його назвали 21% людей, а зовсім не корисним – 6%. Водночас молоді люди вважають програму більш корисною, ніж люди старшого віку.

Нагадаємо, що нещодавно компанія OpenAI випустила безплатний додаток ChatGPT для iPhone в США. Він включає підтримку голосового введення за допомогою моделі розпізнавання мови Whisper AI та може синхронізувати історію чату з вебверсією AI-асистента.