У зразках каміння з Марсу виявили ознаки того, що колись на планеті могло існувати життя, подібне до земного. Порода, зібрана марсоходом «Curiosity» містить велику кількість органічного вуглецю, яка відповідає кількості у зразках з Землі чи навіть перевищує її. Про це йдеться у заяві NASA. 

«Curiosity» зібрав зразки, пробуривши гірську породу у кратері Гейла – ймовірно, колишньому озері, яке марсохід досліджує з 2012 року. Зразки отримали з порід віком 3,5 мільярди років. 

Марсохід проаналізував фрагменти за допомогою приладу, який використовує кисень і високу температуру для перетворення органічного вуглецю на вуглекислий газ. За кількістю утвореного вуглекислого газу він обчислює, скільки органічного вуглецю містилось у вихідному зразку.

«Органічний вуглець є одним із кількох показників, які допомагають нам зрозуміти, скільки матеріалу може бути сировиною для пребіотичної хімії та, можливо, біології. Ми виявили щонайменше від 200 до 273 частинок органічного вуглецю на мільйон. Це порівняно або навіть більше, ніж у гірських породах найменш заселених місць Землі, таких як пустеля Атакама в Південній Америці, і більше, ніж було виявлено у метеоритах Марсу», – говорить провідна авторка дослідження і науковиця NASA Дженніфер Стерн. 

На Марсі виявили ознаки того, що раніше на ньому могло існувати життя
Западина “Yellowknife Bay” у кратері Гейл, яку відзняв Curiosity. Джерело: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Органічний вуглець – вуглець з’єднаний з атомом гідрогену – передумова для органічних молекул, які створюють і використовують всі відомі форми життя. Однак органічний вуглець може також надходити з неживих джерел, наприклад, метеоритів і вивержень вулканів. Хоча попередні дослідження знаходили органічний вуглець у марсіанських породах, нові виміри допомагають зрозуміти його загальну кількість в органічних сполуках. 

Окрім органічного вуглецю, у кратері Гейла вчені виявили інші ознаки, які вказують на можливість існування життя. Це, зокрема, низька кислотність, наявність джерел хімічної енергії та хімічні сполуки на кшталт оксигену, нітрогену і сульфуру. 

«По суті, це місце було б придатним для життя середовищем, якби воно коли-небудь тут існувало», – наголошують вчені.