Компанія BMW зробила новий наступний «великий крок»: мається на увазі дебют нового автомобілю BMW 5-серії та електромобілю BMW i5 з кузовом G60. Для німецької компанії ось така «п’ятірка» завжди була дуже важливою з точки зору продажів (та заробляння грошей), то ж потрібно бути обережним – не налякати традиційних клієнтів та водночас вразити нових покупців. Вдалося?

З точки зору розмірів та загального дизайну – можливо. Новий седан BMW 5-серії G60 має сучасний зовнішній вигляд, загострені фари, змінений фірмовий «Вигин Хофмейстера», вузькі задні ліхтарі. А ще він має величезні розміри: загальна довжина перевалила за п’ять метрів (5,06 м), а колісна база сягає майже трьох (2,995 м) – нещодавно це були розміри BMW 7-серії. Колеса можуть бути розміром 19-21 дюйми, передбачено спортивну підвіску та налаштування керма, також є можливість замовлення ніздрів з підсвічуванням.

Салон у передній частині теж нагадує «сьому серію». Й зараз йдеться не про два поєднані та вигнуті дисплеї (12,3 та 14,9 дюйма), а про опційну напівпрозору лінію – вона має підсвічування та проходить на всю ширину передньої панелі й навіть заходить на дверцята. Також тут можуть бути розміщені кілька сенсорних перемикачів. Крім того, сенсори знайшли собі місце й на спицях керма.

А ще цікаво, що на фірмових світлинах BMW 5-серії G60 можна помітити люк у передньому крилі – це вказує на гібрид з можливістю підзарядки. Проте такі версії з’являться лише у 2024 році, а свою кар’єру BMW 5-серії G60 починає зі звичайними 4- та 6-циліндровими моторами. Які, щоправда, мають 48-вольтовий додаток у вигляді «м’якого гібриду». Стартовим варіантом виступає бензиновий седан BMW 520i (208 к.с.) з заднім приводом та 8-ступеневим «автоматом». Альтернативою є дизельний варіант BMW 520d (197 к.с.), що також пропонується з «автоматом», але вже дає вибір між заднім та повним приводом. Нарешті, на певних ринках, автомобіль BMW 5-серії G60 буде доступний у бензинових версіях 530i (258 к.с.) з заднім/повним приводом та 540i (381 к.с.) з повним приводом.

Крім того, BMW 5-серії одразу від початку продажів буде доступний як електромобіль – з власною назвою BMW i5 G60. Електричну лінійку BMW i5 відкриває версія eDrive 40 з заднім приводом та одним електромотором потужністю 250 кВт або 340 «коней».

Електромобіль BMW i5 ззовні не сильно відрізняється від седана BMW 5-серії, проте все ж помітно оригінальний передній бампер с темною вставкою, змінений задній бампер, власний логотип на кришці багажника. Також помітно чорне оздоблення порогів, що явно вказує на розміщення акумулятора ємністю 81-84 кВт·год (корисна та номінальна ємність). Заряджати акумулятор можна з потужністю до 205 кВт при використанні постійного струму на швидких зарядних станціях або з потужністю до 22 кВт при використанні змінного струму та домашнього/офісного джерела живлення. Акумулятора має вистачити на пробіг 455-582 км (WLTP) в залежності від умов руху та версії електромобіля.

Так-так, адже електромобіль BMW i5 буде пропонуватись не в одній версії. Вже зараз заявлений варіант BMW i5 M60 xDrive, що наразі є найбільш потужним та динамічним у лінійці нового седану BMW 5-серії. Завдяки двом електродвигунам загальною потужністю 601 к.с. вдалось реалізувати повний привод та забезпечити прискорення 0-100 км/год лише за 3,8 секунди. Загалом електромобіль BMW i5 M60 xDrive здатен набирати 230 км/год – тобто, максимальна швидкість вже не так вражає, як показник прискорення. Але всі інші «М-спортивні» деталі на місці: спортивна підвіска та зменшений кліренс, великі колісні диски та потужні М-гальма, змінений задній дифузор та червоні акценти в салоні.

Виробництво нового седану BMW 5-серії та електромобілю BMW i5 розпочнеться в Німеччині вже незабаром. Наразі відомі лише орієнтовні європейські ціни: седан BMW 5-серії – від 57 тис. євро, електромобіль BMW i5 – від 70 тис. євро, спорт-версія BMW i5 M60 xDrive – від 99 тис. євро. Лишилось лише дочекатись українського прайсу та старту продажів, щоб дізнатись більше деталей.