Супутник EOS SAT-1 української компанії EOS Data Analytics, який було запущено на початку 2023 р., передав перші знімки Землі.

Одразу після запуску команда EOS Data Analytics встановила стабільний зв’язок з супутником та почала отримувати телеметрію на наземну станцію. Наступним завданням було переконатися, що бортовий комп’ютер належним чином обробляє дані як на рівні прошивки, так і на рівні програмного забезпечення. Нарешті, коли всі завдання з калібрування та валідації були виконані, а корисне навантаження введено в експлуатацію, були отримані перші оброблені знімки з EOS SAT-1.

Нагадаємо, EOS SAT-1 – це перший супутник угрупування, орієнтованого на світові агропотреби. Розробкою супутника займалися компанії, що входять до Noosphere Макса Полякова – EOS Data Analytics, Dragonfly Aerospace, SETS, Flight Control Propulsion.

Перші знімки з супутника, отримані в результаті панхроматичного злиття, демонструють іспанську провінцію Сеговія (смуга зйомки 46 км) та місто Кейптаун (смуга зйомки 44 км) та мають роздільну здатність 1,5 метра.

Нагадаємо, ми робили велике інтерв’ю з менеджером проєкту EOS SAT Андрієм Музиченком, присвячене супутникам сузір’я EOS SAT та компанії EOS Data Analytics.