Як повідомляє компанія EOS Data Analytics (EOSDA), український супутник спостереження за Землею EOS SAT-1, який було запущено 3 січня 2023 р. у рамках місії Transporter-6, передав телеметрію та дані щодо стану систем, що підтверджує початок його роботи на орбіті.

Нагадаємо, EOS SAT-1 – це перший супутник сузір’я EOS SAT, першої у світі групи супутників, орієнтованої на задоволення потреб сільського господарства. Сузір’я EOS SAT будує українська компанія супутникової аналітики EOS Data Analytics, яка входить до кластера космічних, фінансових та маркетингових проєктів Noosphere, заснованих підприємцем з Запоріжжя Максом Поляковим.

Очікується, що EOS SAT-2 і наступні супутники сузір’я вийдуть на орбіту протягом 2023-2024 років. Досягнення повного оперативного потенціалу угруповання EOS SAT заплановане на 2025 рік.

Український супутник EOS SAT-1 вийшов на зв’язок і передав телеметрію

На сьогодні більшість компаній, які опрацьовують супутникові знімки, змушені мати справу з даними від супутників сторонніх компаній, що робить їх залежними від якості супутникових датчиків, частоти знімання та інших параметрів, які вони не контролюють. Завдяки орієнтації саме на потреби сільськогосподарської галузі, EOS SAT надаватиме безпрецедентні обсяги даних для EOSDA так часто та детально, як це потрібно клієнтам компанії.

«Цей запуск створює нові революційні можливості застосування супутникових технологій для сільськогосподарської галузі. EOSDA тепер працюватиме з власними наборами даних, щоб надавати ще глибшу та точнішу аналітику для своїх клієнтів і партнерів», — каже Артем Анісімов, CEO в EOS Data Analytics.

Будівництвом супутників серії EOS SAT і оснащенням їх високоякісними 13-канальними космічними камерами займається південно-африканська компанія Dragonfly Aerospace, яка теж належить Максу Полякову.

«Ми раді бути технологічним партнером для EOS SAT, першого комерційного угруповання, створеного спеціально для потреб сільського господарства. Попит на високопродуктивні, компактні та легкі супутники продовжує зростати з кожним роком, забезпечуючи чудовий ринок для наших продуктів обробки зображень. Водночас чудово мати клієнта з таким чітким фокусом на розв’язанні проблем, які є ключовими для забезпечення сталості життя на планеті. Маючи набір агроорієнтованих датчиків, EOS SAT збиратиме дані, які дійсно можуть допомогти управлінцям опікуватися Землею та підтримувати її біорізноманіття, водночас забезпечуючи продовольчу безпеку для багатьох людей», — коментує Браян Дін, CEO і співзасновник Dragonfly Aerospace.

Конструюванням та виробництвом космічних двигунів на ефекті Холла, електростатичних плазмових ракетних двигунів для EOS SAT-1, займалася українська компанія SETS (Space Electric Thruster Systems) з Дніпра. Українська Flight Control Propulsion, знову ж таки з Дніпра, забезпечила 3D-друк деталей і виготовлення елементів корпуса.

Тобто EOS SAT-1 – це наочний приклад міжнародної співпраці, у якій задіяні фахівці з щонайменше трьох українських високотехнологічних компаній, з ПАР та США. Причому зроблено все це на замовлення саме української компанії. Здається, тут є чим пишатися.

Нагадаємо, разом з EOS SAT-1 під час місії SpaceX Transporter-6 був виведений на орбіту і наносупутник PolyITAN-HP-30, створений в НТТУ (КПІ), але офіційний сайт вишу ще не повідомляв про сеанси зв’язку з супутником.