Протистояння США та Китаю відбувається не лише на технологічному та економічному, а і на науковому фронті. Як сповіщає видання Nature, за підсумками 2022 р. Китай вперше обійшов США в індексі наукових публікацій Nature Index.

Ми звикли до того, що США – це провідна сила у світовій науці. США впевнено тримає перше місце за кількістю лауреатів Нобелівської премії – 403 лауреати, проти 137 у Великої Британії та 114 у Німеччини. Китай займає у цьому переліку лише 23 місце з 9 лауреатами, а Україна – 25-е з 7 лауреатами (5 з яких за фактом народження, а не громадянства). І хоча США поступилася першим містом за кількістю закладів вищої освіти Індії (5 288 проти 3 216 станом на 2021 р.), але наукова база США має дуже міцне підґрунтя.

При цьому усьому ще станом на 2018 р. Китай випереджав США за загальною кількістю наукових публікацій, а ось тепер обійшов і за кількістю дійсно вагомих публікацій, які друкуються у 82 поважних наукових виданнях, що входять до так званого Nature Index.

Авторство китайських вчених вказано у 19 373 публікаціях у виданнях з Nature Index з січня по грудень 2022 р., тоді як американські науковці за 2022 р. оприлюднили в тих самих виданнях лише 17 610 наукових робіт.

Китай вперше обійшов США у індексі якісних наукових публікацій Nature Index

Кількість публікацій китайських вчених у поважних західних наукових виданнях почала стрімко зростати з 2015 р., коли їх було лише 7,5 тис. на рік.

Так, у китайської науки ще багато обмежень, у тому числі у співпраці з західними науковими установами, але зростання кількості публікацій дійсно вражає, тому що наукові публікації сьогодні – це нові технології, методи та конкретні продукти вже за три-п’ять років.