Астрономи спостерігали найбільший з відомих досі вибухів у космосі. Це багаторічна подія, пов’язана з надмасивною чорною дірою, яка, за оцінками вчених, в мільярд разів масивніша за Сонце. Про це пише The Register із посиланням на дослідження, опубліковане в «Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства».

Спалах під кодовою назвою AT2021lwx вперше зафіксували у 2020 році наземні телескопи Zwicky Transient Facility у Каліфорнії та Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System на Гаваях. Пізніше команда, аналізуючи ці дані, зрозуміла – побачене відповідає профілю надмасивної чорної діри, яка поглинає матерію.

«Ми натрапили на неї випадково, оскільки вона була позначена нашим пошуковим алгоритмом, коли ми шукали тип наднової», – заявив Філіп Вайзман, науковий співробітник Саутгемптонського університету в Англії, який очолював дослідження.

Астрономи вважають, що ця подія триває так довго, тому що чорна діра в центрі живиться речовиною з гігантської газової хмари, можливо, в тисячі разів масивнішої за Сонце. Коли речовина втягується і поглинається порожнечею, вона стискається до форми диска. Сили тертя нагрівають акреційний диск і викидають пучки електромагнітної енергії.

Процес активності, як очікується, триватиме довше, ніж зазвичай спостерігається, зокрема для супернов. Стежити за ним за допомогою телескопів можна буде ще принаймні кілька років. Однак вчені кажуть, що такі речі можуть бути непередбачуваними.

Надмасивна чорна діра розташована на відстані восьми мільярдів світлових років від нас. Вважається, що вона утворилася, коли Всесвіту було близько шести мільярдів років. Команда продовжить вивчати вибух і планує спостерігати за ним за допомогою космічних апаратів, таких як космічний телескоп NASA Hubble або космічний телескоп Джеймса Вебба, щоб спробувати відшукати галактику, в якій знаходиться надмасивна чорна діра.

«Це важливо, тому що все, з чого ми зроблені, було оброблено зірками і викинуто через космос надновими. Чорні діри і вибухи зірок – це те, що формує галактики і розповідає нам про те, як Всесвіт і, зрештою, Сонячна система і Земля стали такими, якими вони є сьогодні», – пояснив Філіп Вайзман.

Нагадаємо, що у квітні астрономи успішно запустили телескоп надвисокого тиску (SuperBIT) на велетенській повітряній кулі, що наповнена гелієм. Під час першого польоту над атмосферою Землі аеростат-телескоп вже зробив свої дебютні знімки.