Завдяки космічному телескопу Джеймса Вебба дослідники виявили перший відомий випадок водяної пари навколо комети в головному поясі астероїдів (область Сонячної системи, розташована між орбітами Марса і Юпітера). Про це повідомляє Engadget.

Примітно, що це вже друге проривне спостереження, яке зробили завдяки телескопу за кілька тижнів. Для нинішнього відкриття спеціалісти використали ближню інфрачервону камеру обсерваторії.

Вчені припускали, що комети можуть зберігати водяний лід так відносно близько до Сонця, але досі не мали переконливих доказів. Вони очікували, що мають знаходитися в поясі Койпера або хмарі Оорта, які розташовані досить далеко від Сонця, щоб лід міг зберігатися.

Однак ці знахідки створили нову загадку. Хоча вуглекислий газ зазвичай становить 10% потенційно випаровуваного матеріалу в кометах, інструменти Вебба не виявили його в кометі 238P/Read. Дослідницька група припускає, що вуглекислий газ або розсіювався протягом мільярдів років, або ж комета утворилася в порівняно спокійній частині Сонячної системи, де не було вуглекислого газу.

238P/Read була одним з перших об’єктів, на основі якого було визначено категорію комет головного поясу. Телескоп Вебба – це перше обладнання, достатньо потужне для детального вивчення цих комет. Щоб зрозуміти, чи відсутність CO2 на 238P/Readє випадковістю, чи вона притаманна й іншим кометам головного поясу, знадобиться більше спостережень.

Нещодавно телескоп Джеймса Вебба досяг чергової віхи, зробивши знімок першого поясу астероїдів, коли-небудь баченого за межами Сонячної системи. Завдяки цьому вчені змогли краще вивчити одну з найяскравіших зірок у нічному небі – Фомальгаут.