Літак Roc здійснив виняткове випробування та готується до гіперзвукових польотів

Каліфорнійська аерокосмічна компанія Stratolaunch оголосила про останнє успішне випробування свого літака під назвою Roc, який під час польоту випустив тестову версію гіперзвукового літака Talon-A. Про це пише Gizmodo.

Під час випробувань Roc пролетів біля узбережжя Каліфорнії над Західним полігоном авіабази Ванденберг та провів у повітрі чотири години та вісім хвилин. У цей момент Stratolaunch тестувала телеметрію між літаком та авіабазою, і можливості відділення вантажу літака.

Roc під час польоту випустив TA-0 – тестову версію гіперзвукового літака Talon-A компанії Stratolaunch. Раніше він вже літав з версією TA-0, але це вперше, коли компанія випустила цей прототип. Наприкінці літа Stratolaunch сподівається розпочати перший гіперзвуковий політ іншого випробувального літака Talon-A під назвою TA-1.

«Сьогоднішнє випробування було винятковим, – зазначив генеральний директор і президент Stratolaunch Захарій Кревор. – Було дуже приємно бачити, що TA-0 був безпечно випущений далеко від Roc, і я дякую нашій команді і партнерам. Наше обладнання та системи збору даних спрацювали так, як і очікувалося, і тепер ми стоїмо на порозі досягнення гіперзвукового польоту».

Roc має подвійний фюзеляж і розмах крил понад 385 футів (117 метрів), що робить його найбільшим літаком у світі. Пілон, на якому тримається літак Talon-A, має довжину приблизно 14 футів (4,3 метра) і важить 8000 фунтів (3630 кілограмів).

Гіперзвуковий літак прикріплюється до пілона на животі Roc, а потім стартує з літака, коли той досягає висоти 35 000 футів (10 668 метрів). До слова, гіперзвукові літальні апарати рухаються зі швидкістю понад 5 Махів, що в п’ять разів перевищує швидкість звуку. Stratolaunch позиціює Talon-A як автономний і багаторазовий гіперзвуковий літак, здатний виконувати наукові дослідження.

Нагадаємо, що на початку року Stratolaunch Roc здійснив випробувальний політ, під час якого встановив декілька рекордів.