Ймовірно, Draken International буде навчати українських пілотів F-16 у Румунії

Приватна військова компанія Draken International, яка займається навчанням пілотів ПС США, почала наймати інструкторів з досвідом польотів на винищувачах F-16 у Румунії. Ймовірно, це пов’язано з навчанням українських льотчиків. Про це пише Мілітарний.

У пропозиції роботи на сайті Draken International зазначена база розгортання – це 86-та авіабаза Румунських ПС біля міста Борча у 130 км на схід від Бухареста. Це база 53-ої винищувальної ескадрильї ПС Румунії «Warhawks», яка має на озброєнні саме винищувачі F-16. Саме тут планують розгорнути центр навчання українських військових пілотів та техніків.

Серед зазначених вакансій: пілоти-інструктори, керівники бригад технічного обслуговування літаків; планувальники та супервізори технічного обслуговування; техніки по авіоніці та електротехніки. Мінімальний досвід для усіх позицій – 5 років роботи з F-16. Для пілотів – 2 000+ годин нальоту на F-16, при цьому не менш ніж 500+ годин як інструктор.

Тривалість робочої пропозиції – від 3 до 19 місяців, тож приблизно такий самий час буде йти навчання українських пілотів та техніків. Ймовірно, техніків підготовлять в більш стислі строки.

Але, за словами віцепрезидента з міжнародних зв’язків Lockheed Martin Рея Пізеллі, хоча навчання українських пілотів на F-16 почнуть у серпні 2023 р., у Румунії навчання стартують лише наприкінці 2024 року.

Draken International – американська приватна військова компанія, яка займається навчанням пілотів ПС і виступає у ролі умовного супротивника під час навчань, доповнюючи відому ескадрилью «Агресор». Draken International володіє найбільшим у світі приватним флотом бойових літаків (більше ніж 130 машин), який складається зі штурмовиків A-4 Skyhawks та Aero L-159 ALCA, винищувачів Dassault Mirage F1, МіГ-21біс, Atlas Cheetah та F-16 Fighting Falcons.

Засновник та CEO компанії Draken International мільярдер Джаред Айзекман сам літає на власних винищувачах. Крім того, він є комерційним астронавтом, який вже злітав у космос під час місії SpaceX Inspiration4, яку сам і спонсорував, а зараз готується до місії Polaris Dawn, яка стартує вже у вересні 2023 р. і теж оплачена Айзекманом.