Найбільший у світі літак Scaled Composites Model 351 Stratolaunch, більш відомий як Stratolaunch Roc, здійснив черговий, вже дев’ятий випробувальний політ, у ході якого встановив декілька рекордів.

Політ тривав 6 годин і під час його Stratolaunch Roc вперше вилетів за межі пустелі Мохаве, Каліфорнія. Під час польоту проводилися випробування прототипу надзвукового літака Stratolaunch Talon-A, який, своєю чергою, є перехідним етапом для створення повноцінного космічного шатла Talon-Z, що зможе доправляти на навколоземну орбіту вантажі та пасажирів. Прогнозована швидкість Talon-A, котрий буде стартувати з борту Stratolaunch Roc – 5-7 Махів, тобто 6 100 – 8 600 км/год.

Нагадаємо, Scaled Composites Model 351 Stratolaunch був найбільшим за розмахом крил (117 м) літаком ще за часів «Мрії». Зібраний з компонентів декількох Boeing 747-400, він має два фюзеляжі та 6 турбовентиляторних двигунів Pratt & Whitney PW4056 (такі самі використовують майже усі великі літаки у світі). Своє прізвище літак отримав на честь міфологічного птаха Рух, який начебто міг нести цілого слона.

Компанія Stratolaunch Systems була заснована у 2011 р. одним із засновників Microsoft Полом Аленом та авіаконструктором й засновником Scaled Composites Бертом Рутаном. Після смерті Пола Алена у 2018 р. компанія змінила власників і зараз нею опікується один з найбільших у світі інвестиційних фондів Cerberus Capital Management.

Відео нижче стосується попереднього, восьмого випробувального польоту Stratolaunch Roc.