Каліфорнійська аерокосмічна компанія Stratolaunch оголосила про останнє успішне випробування свого літака під назвою Roc, який під час польоту випустив тестову версію гіперзвукового літака Talon-A. Про це пише Gizmodo.

Під час випробувань Roc пролетів біля узбережжя Каліфорнії над Західним полігоном авіабази Ванденберг та провів у повітрі чотири години та вісім хвилин. У цей момент Stratolaunch тестувала телеметрію між літаком та авіабазою, і можливості відділення вантажу літака.

Літак Roc здійснив виняткове випробування та готується до гіперзвукових польотів

Roc під час польоту випустив TA-0 – тестову версію гіперзвукового літака Talon-A компанії Stratolaunch. Раніше він вже літав з версією TA-0, але це вперше, коли компанія випустила цей прототип. Наприкінці літа Stratolaunch сподівається розпочати перший гіперзвуковий політ іншого випробувального літака Talon-A під назвою TA-1.

«Сьогоднішнє випробування було винятковим, – зазначив генеральний директор і президент Stratolaunch Захарій Кревор. – Було дуже приємно бачити, що TA-0 був безпечно випущений далеко від Roc, і я дякую нашій команді і партнерам. Наше обладнання та системи збору даних спрацювали так, як і очікувалося, і тепер ми стоїмо на порозі досягнення гіперзвукового польоту».

Roc має подвійний фюзеляж і розмах крил понад 385 футів (117 метрів), що робить його найбільшим літаком у світі. Пілон, на якому тримається літак Talon-A, має довжину приблизно 14 футів (4,3 метра) і важить 8000 фунтів (3630 кілограмів).

Гіперзвуковий літак прикріплюється до пілона на животі Roc, а потім стартує з літака, коли той досягає висоти 35 000 футів (10 668 метрів). До слова, гіперзвукові літальні апарати рухаються зі швидкістю понад 5 Махів, що в п’ять разів перевищує швидкість звуку. Stratolaunch позиціює Talon-A як автономний і багаторазовий гіперзвуковий літак, здатний виконувати наукові дослідження.

Нагадаємо, що на початку року Stratolaunch Roc здійснив випробувальний політ, під час якого встановив декілька рекордів.