Вітроенергетика активно досліджує нові шляхи розвитку та пропонує дедалі більше інноваційних рішень. Тож вже незабаром у галузі можуть з’явитися не лише традиційні величезні турбіни, а й більш компактні моделі з інакшим дизайном. Про це пише CNBC.

Приміром, компанія Wind Catching Systems у Норвегії зосереджена на проєкті Ловець вітру (Windcatcher), який вона називає плавучою вітроелектростанцією, заснованою на конструкції з декількома турбінами. Його ідея в тому, щоб максимізувати виробництво електроенергії з концентрованої площі. Проєкт також включає ліфтову систему для встановлення турбін і технічного обслуговування.

Виглядатиме це все просто вражаюче – система нагадує величезну водяну стіну з обертових лопатей. У компанії кажуть, що велика модель Ловця вітру буде висотою 300 м та шириною 350 м. Вона матиме 126 турбін потужністю 1 мегават. Однак до цього ще далеко – спершу виробник планує пілотний невеликий проєкт, а потім проміжну версію Ловця вітру.

Примітно, що проєкт дозволить вирішити ще одну проблему. Йдеться про птахів, вплив турбін на яких викликає занепокоєння. У компанії запевняють, що їхня система зможе пом’якшити потенційні ризики.

Wind Catching Systems зараз залучає помітних спонсорів, оскільки країни та компанії по всьому світу прагнуть скоротити свої викиди. Наприклад, раніше виробник заявив, що уклав стратегічну угоду з General Motors та залучив інвестиції від GM Ventures. А нещодавно компанія оголосила про отримання передпроєктного гранту в розмірі 9,3 млн крон (близько $872,5 тис.) від компанії Enova, яка належить Міністерству клімату та навколишнього середовища Норвегії.

Ловець вітру – це важливий проєкт, але він далеко не єдиний в цій галузі. Наприклад, система Vortex Bladeless має циліндричну щоглу та не використовує лопаті. Kitemill розробила конструкцію, що базується на системі, схожій на повітряного змія, прив’язану до землі. Інші компанії працюють над плавучою турбіною з вертикальною віссю.

Нагадаємо, згідно зі звітом BloombergNEF, вітроенергетична галузь оговтується після спаду у 2022 році. Зростання глобальних потужностей охоплює офшорні та наземні вітроенергетичні установки, які минулого року зазнали 15-відсоткового падіння.