Згідно зі звітом BloombergNEF, вітроенергетична галузь оговтується після спаду у 2022 році. Зростання глобальних потужностей охоплює офшорні та наземні вітроенергетичні установки, які минулого року зазнали 15-відсоткового падіння. Серед нових вітрових установок найбільш різке зменшення виробництва було в офшорних — на 46% порівняно з 2021 роком.

До минулого року вітри були сприятливими для галузі. За останні кілька десятиліть турбіни значно подешевшали. Уряди ставлять собі за мету залучити більше відновлюваної енергії в мережу. Очікується, що за кілька років відновлювані джерела електроенергії, такі як вітер і сонце, домінуватимуть у глобальному зростанні енергетичного сектору.

Проте, після двох років рекордного зростання, у 2022 році вітроенергетична галузь зазнала поразки через обмеження в ланцюжку постачання та регуляторну невизначеність. Минулого року девелопери встановили 86 гігаватів вітрових турбін у всьому світі порівняно з приблизно 100 гігаватами у 2020 та 2021 роках.

Минуле зростання вартості доставлення та ключових матеріалів, зокрема сталі та смоли, призвело до подорожчання завершення проєктів. Багато гравців галузі були прив’язані до старих контрактів, які не враховували ці перешкоди. Це поставило виробників вітрових турбін у скрутне становище, оскільки їм довелося дотримуватися попередньо узгоджених цін в умовах значно вищих витрат. Ці проблеми перекинулися на девелоперів, деякі з яких навіть намагалися переглянути контракти з комунальними службами через зростання витрат.

Ціновий тиск почав послаблюватися, але сектор також був змушений турбуватися про втрату податкових пільг, які були величезним благом для галузі, особливо в Китаї та США. Ці дві країни є найбільшими ринками для вітроенергетики.

Наприкінці 2021 року Китай припинив державне субсидування офшорних проєктів. Це спричинило цикл бумів і спадів, оскільки девелопери намагалися заробити на субсидіях у 2021 році, а потім сповільнилися у 2022 році. У США термін дії ключової податкової пільги для вітроенергетичних проєктів мав закінчитися у 2022 році, але Закон про зниження інфляції, підписаний у серпні минулого року, продовжив термін дії цих кредитів.

Адміністрація Байдена також активізувала зусилля, спрямовані на розвиток офшорної вітроенергетики на більшій кількості берегових ліній уздовж узбережжя США, оголосивши аукціони на оренду кількох вітроелектростанцій. Нідерланди, Німеччина та Великобританія також мають в роботі великі проєкти, так само як і нові ринки — Тайвань та Франція.

Попри це назріває дефіцит кораблів, здатних встановлювати гігантські турбіни в морі. За межами Китаю все ще існують величезні затримки, коли справа доходить до отримання дозволів на реалізацію проєктів і їх підключення до електромережі. Рибальські громади протестують проти таких проєктів, непокоячись, як вітрові електростанції вплинуть на їхню культуру і навколишнє середовище.

Наразі вітрова енергетика становить менше ніж 7% світового виробництва електроенергії.