Астрономи успішно запустили телескоп надвисокого тиску (SuperBIT) на велетенській повітряній кулі, що наповнена гелієм. Під час першого польоту над атмосферою Землі аеростат-телескоп вже зробив свої дебютні знімки. Про це повідомляє Торонтський Університет.

На фото видно «Туманність Тарантула» – яскраве скупчення газу та пилу в районі галактики поблизу Чумацького Шляху – й зіткнення між галактиками NGC 4038 і NGC 4039, відомими як «Антени».

Унікальний телескоп на повітряній кулі SuperBIT почав передавати свої перші знімки космосу

«Цілеспрямована команда студентів, яка розробляє один із найбільших телескопів у світі, надихає, – заявив професор кафедри астрономії та астрофізики ім. Девіда А. Данлепа Торонтського університету та кафедри фізики факультету мистецтв і науки, а також співробітник Інституту астрономії та астрофізики ім. Данлепа Барт Неттерфілд. – Після десятиліття величезних зусиль ми отримуємо ці досконалі зображення з широким спектром наукових цілей, які допоможуть нам краще зрозуміти Всесвіт».

SuperBIT – це перший аеростатний телескоп, здатний робити ширококутні знімки. На гостроту його зображень не впливає атмосфера, а лише закони оптики. Під час випробувального польоту у 2019 році він продемонстрував надзвичайну стабільність наведення.

«Уявіть, що ви намагаєтеся втягнути нитку в голку, яка знаходиться на відстані 2,5 кілометра – це приблизно 30 міських кварталів, – пояснює аспірант кафедри фізики Емаад Парача. – SuperBIT може вказати на точне місце, куди потрібно втягнути нитку, при цьому нитка не торкатиметься боків голки до 60 хвилин».

Аспірант кафедри астрономії та астрофізики імені Девіда А. Данлепа та Інституту Данлепа Аджай Гілл переконаний, що успішний запуск цього телескопа прокладає шлях до майбутнього.

«… в якому окремі академічні установи зможуть проєктувати, розробляти й експлуатувати космічні інструменти світового класу за низькою вартістю, а також надавати студентам можливість навчатися розробці інструментів і аналізу даних», – додав він.

Як відомо, SuperBIT став результатом співпраці між Торонтським, Принстонським університетом, Даремським університетами та NASA. Повітряна куля з телескопом стартувала із Нової Зеландії цього тижня після дворічної затримки через пандемію Covid-19. SuperBIT летить на висоті 33,5 кілометра. Наукова мета першого польоту – виміряти властивості темної матерії.

Нагадаємо також, що нещодавно вчені виявили шість галактик у ранньому Всесвіті, які настільки незбагненно масивні, що кидають виклик нашому базовому розумінню космосу.