Дослідники зі Швейцарського федерального інституту WSL виявили мікроби з Альп та Арктики, які можуть розщеплювати пластик, не потребуючи високих температур. Відповідні результати вони опублікували в журналі Frontiers in Microbiology, пише Engadget.

За твердженнями вчених, адаптовані до холоду бактерії і грибки з полярних регіонів і швейцарських Альп перетравлюють більшість досліджуваних ними пластиків. При цьому вони потребують лише низьких і середніх температур. Останнє має вирішальне значення, оскільки мікроорганізми, що харчуються пластиком, зазвичай потребують високих температур.

«Кілька мікроорганізмів, які можуть це робити, вже знайдено, але коли їхні ферменти, які роблять це можливим, застосовуються в промислових масштабах, вони, як правило, працюють тільки при температурі вище (30 градусів за Цельсієм / 86 градусів за Фаренгейтом – Ред.), – кажуть дослідники. – Необхідний нагрів означає, що промислове застосування на сьогоднішній день залишається дорогим і не є вуглецево-нейтральним».

На жаль, жоден з протестованих мікроорганізмів не зміг розкласти нерозкладний поліетилен (PE), який зазвичай використовують в споживчих товарах і пакуванні. Але 56% протестованих штамів розкладали біорозкладний поліестер-поліуретан (PUR) за температури 15 градусів за Цельсієм. Інші перетравлювали біорозкладні суміші полібутиленадипаттерефталат (PBAT) і полімолочної кислоти (PLA). Двома найуспішнішими штамами виявилися гриби з родів Neodevriesia та Lachnellula – вони розкладали всі протестовані пластики, крім ПЕ.

«Доведено, що мікроби виробляють широкий спектр ферментів, що розщеплюють полімери, які беруть участь у руйнуванні клітинних стінок рослин. Зокрема, часто повідомляється, що патогенні для рослин гриби біологічно розкладають поліефіри через їхню здатність виробляти кутінази, які націлені на пластикові полімери через їхню схожість з рослинним полімером кутином», – сказав співавтор дослідження доктор Біт Фрей.

Дослідники вбачають у результатах досліджень великі перспективи, хоча й попереджають про можливі перепони.

«Наступним великим викликом буде ідентифікація ферментів, що розщеплюють пластик, які виробляють мікробні штами, та оптимізація процесу для отримання великої кількості білків, – зауважив Фрей. – Крім того, може знадобитися подальша модифікація ферментів для оптимізації таких властивостей, як стабільність білків».

Раніше повідомлялося, що морські види тварин, які зазвичай мешкають в прибережних зонах, будують «домівки» з пластикових відходів та виживають в них у відкритому морі. Оскільки пластикове сміття є надзвичайно стійким, воно забезпечує відкритий доступ до нових просторів видам, які раніше не могли їх колонізувати.