Морські види тварин, які зазвичай мешкають в прибережних зонах, будують «домівки» з пластикових відходів та виживають в них у відкритому морі. Результати такого дослідження опублікували в журналі Nature Ecology & Evolution, пише Vice.

Вчені на чолі з морським екологом зі Смітсонівського центру екологічних досліджень Лінсі Харамом визначили 484 види безхребетних, зокрема молюсків та ракоподібних, які живуть на пластику, зібраному з Великої тихоокеанської сміттєвої плями. Для цього вони вивчили 105 предметів плаваючого сміття – мотузки, сітки, пляшки тощо.

«Наші результати демонструють, що океанічне середовище й плаваючий пластиковий біотоп, безумовно, є гостинним для прибережних видів, – зазначили науковці. – Прибережні види, що мають цілу низку особливостей життєдіяльності, можуть виживати, розмножуватися та мати складні структури популяцій і спільнот у відкритому океані».

Оскільки пластикове сміття є надзвичайно стійким, воно забезпечує відкритий доступ до нових просторів видам, які раніше не могли їх колонізувати.

«Прибережні види збереглися у відкритому океані як важливий компонент неопелагічної спільноти, що підтримується величезним морем пластикового сміття, яке постійно розширюється», – йдеться в дослідженні.

Вчені вважають, що пластисфера може надати прибережним видам надзвичайні нові можливості, щоб розширити популяції у відкритому океані. Це докорінно змінить океанічні спільноти та екосистемні процеси.

«Враховуючи, що утворення відходів пластикового забруднення та надходження в океан, як очікується, експоненціально зростатимуть протягом наступних кількох десятиліть, постійне джерело субстрату може підтримувати неопелагічну спільноту як стійку спільноту», – підкреслили спеціалісти.

Результати дослідження фактично узгоджуються з неофіційними спостереженнями минулих років. Приміром, плавець на довгі дистанції Бен Леконт під час плавання через Велику тихоокеанську сміттєву пляму став свідком процвітання там великої кількості життєвих форм.

З усім тим, забруднення пластиком є однією з найбільших проблем сучасного світу. Особливо згубним воно є для водних ресурсів – щороку в море потрапляють близько 11 млн тонн пластику, і ця цифра очікувано зростатиме в найближчі роки.

Як відомо, прозора деревина здатна стати екологічно чистим замінником скла або пластику, які використовуються для виготовлення лобового скла автомобілів, прозорого пакування та біомедичних приладів. Така деревина зменшує екологічний вплив на навколишнє середовище завдяки своїм відновлюваним та біологічно розкладним властивостям.