Під час конференції Google I/O 2023 компанія розказала про новий інструмент сервісу Google Photos – Magic Editor. Він використовує генеративний ШІ для внесення серйозних змін у фотознімки без використання професійних засобів.

Роботу цього інструменту було продемонстровано на прикладі двох знімків: жінки на фоні водоспаду і дитини з повітряними кульками. У першому випадку Magic Editor прибрав віддалені фігури туристів поруч з водоспадом і ремінь від сумки на куртці, замінив похмуре небо на блакитне, після чого перемістив її фігуру праворуч — коректно створивши відповідний фон на тому місці, де вона була.

У другому випадку редагування дуже схоже: Magic Editor пересунув лавку так, щоб дитина потрапила ближче до центру знімка, при цьому інструмент домалював обрізані кульки та подовжив лавку — і знов-таки замінив хмари на більш “фотогенічні”.

Magic Editor — логічний крок після інших інструментів Google Photos, наприклад, Photo Unblur, яке покращувало чіткість знімків, та Magic Eraser, що дозволяє прибирати небажані об’єкти на фото. Так, він працює не зовсім ідеально навіть на офіційних матеріалах (наприклад, він залишив складки на куртці від видаленого ременя), але якщо і на справжніх фото цей інструмент працюватиме так само якісно і швидко, як на цих відео — то питання щодо того, чим стають мобільні фото (яке вчергове піднімалося після галасу навколо знімків Місяця на смартфони Samsung), стане ще актуальнішим.

Тож починати хвилюватися за “справжність” мобільних фотознімків можна буде вже зовсім скоро: Google обіцяє надати “дочасний доступ” до Magic Editor на “вибраних смартфонах Pixel” пізніше цього року.