Вихід кожного нового смартфону з камерою, яка може робити цифрове наближення 50x або навіть 100x, створює масу суперечок про те, чи справді такі модулі можуть робити чіткі знімки Місяця. В різний час різних виробників звинувачували в тому, що вони буквально підміняють фото Місяця під час зйомки, тобто займаються повною імітацією.

Останнє таке обговорення сталося після виходу Galaxy S23 Ultra, 200-мегапіксельна камера якого може робити знімки з цифровим наближенням 100х. Все почалося з того, що Маркес Браунлі з каналу MKBHD записав ролик для YouTube Shorts, показавши як S23 Ultra може робити фото Місяця та сказав, що на відміну від Huawei, якого звинувачували у підміні, камера Samsung робить справжні знімки.

Це твердження підштовхнуло користувача ibreakphotos з Reddit провести невеликий експеримент. Він взяв знімок Місяця, зменшив його до 170х170 точок, розмив та помістив на екран свого комп’ютера, після чого сфотографував на Galaxy S23 Ultra з наближенням 100х. Звісно камера смартфона забезпечила більше деталей на вихідному зображенні, хоча по суті їх неможливо було отримати з оригінального фото.

Як камера Samsung робить чіткі знімки Місяця

Це відновило дискусію про те, чи є знімки Місяця на камеру смартфона повним фейком та чим взагалі є сучасна мобільна фотографія. Сама компанія Samsung, як виявляється, вже давно випустила запис у блозі корейською мовою, в якому пояснила, як саме працюють знімки Місяця. На фоні обговорень на Reddit та у медіа компанія переклала цей пост англійською.

Як камера Samsung робить чіткі знімки Місяця

З нього можна дізнатися, що для створення фото Місяця камера Galaxy використовує функцію Super Resolution для синтезу понад 10 зображень, зроблених із 25-кратним збільшенням або вище. Такі знімки, звісно, потребують усунення шуму, підвищення чіткості та інших деталей.

При цьому технологія Super Resolution допомагає створювати зображення за допомогою багатокадрової композиції. Якщо увімкнено функцію Scene Optimizer і Місяць розпізнано як об’єкт, камера забезпечує вищу якість знімків завдяки використанню нейромережі.

Як камера Samsung робить чіткі знімки Місяця

Сам механізм розпізнавання Місяця був створений на основі різноманітних форм і деталей Місяця, від повного до півмісяця, і базується на зображеннях, зроблених з Землі.

Scene Optimizer використовує модель глибокого навчання штучного інтелекту для виявлення присутності Місяця і площі, яку він займає на відповідному зображенні. З поверхні Землі можна побачити лише одну половину Місяця (приблизно 60% його поверхні), тому супутник є доволі простим об’єктом для тренування нейромережі. При чому після того, як модель ШІ завершила аналіз, вона може визначати площу, зайняту Місяцем, навіть на зображеннях, які не використовувалися в навчанні.

Як камера Samsung робить чіткі знімки Місяця

Коли розпізнаний пристроєм Galaxy Місяць має відповідний рівень яскравості, користувач може натиснути кнопку зйомки, після чого камера виконає кілька кроків, щоб отримати зображення.

По-перше, Scene Optimizer підтверджує, чи потрібно застосовувати механізм покращення деталей за допомогою ШІ-обробки. Потім камера робить кілька знімків, та синтезує їх в одне яскраве зображення зі зниженим рівнем шуму.

Після завершення багатокадрової обробки камера Galaxy використовує механізм покращення деталізації Scene Optimizer на основі глибокого навчання, щоб ефективно усунути залишки шуму та покращити деталі зображення.

Як камера Samsung робить чіткі знімки Місяця

По суті, програмне забезпечення Samsung справді «домальовує» Місяцю потрібні деталі, щоб зробити якісніший знімок, використовуючи натреновану на сотнях фотографій нейромережу. Від повної підміни такий формат фото відрізняє лише те, що камера справді робить знімки, з яких намагається отримати додаткову інформацію. До такого підходу можна ставитися по-різному, але по суті так працює сучасна мобільна фотографія.

Ще 2016 року з анонсом перших смартфонів Pixel стало зрозуміло, що алгоритми постобробки будуть грати більшу роль у створенні знімків. Тоді Google додав у свої апарати абсолютно звичайні модулі камер, які ніяк не виділялися на фоні інших рішень, але змогли здивувати користувачів якістю знімків. А все завдяки використанню нейромережі, яка буквально домальовувала деталі на фотографіях.

Те саме відбувається при роботі «Нічного режиму» зйомки, часто пейзажів та навіть їжі. Смартфони автоматично покращують фото, що вже стало невіддільною частиною їхньої функціональності. Виробники лише балансують між фізичними можливостями модулів камер і того, що можна отримати з них завдяки алгоритмам. Проте в основному постобробка не є занадто критичною, а випадок з Місяцем є рідкісним гіперболізованим використанням цієї технології.

Як завжди, на перше місце виходить результат, і якщо вам подобається зроблене смартфоном фото Місяця, в цьому немає нічого страшного. Для шанувальників більш натуралістичного підходу в налаштуваннях камери часто можна вимкнути алгоритмічні покращення. В апаратах Samsung для цього достатньо вимкнути опцію «Оптимізація кадру» (Scene Optimizer).