Група астрономів вперше спостерігала, як зірка поглинає планету. Явище побачили вчені з Массачусетського технологічного інституту, Гарвардського університету, Каліфорнійського технологічного інституту та інших установ та повідомили про це в досліджені, опублікованому в журналі Nature.

Загибель планети, схоже, сталася в нашій галактиці, на відстані близько 12 000 світлових років від нас, поблизу сузір’я Аквіла, пише Массачусетський інститут.

Астрономи помітили спалах зірки, яка стала більш ніж у 100 разів яскравішою всього за 10 днів, а потім швидко згасла. За спалахом був холодніший і триваліший сигнал. Вчені вважають, що таке поєднання – це результат поглинання зіркою сусідньої планети.

За оцінками вчених, загибла планета – це, ймовірно, гарячий світ розміром з Юпітер, який обертався по спіралі. Потім його затягло в атмосферу вмираючої зірки й, нарешті, в її ядро.

Подібна доля спіткає і Землю, але не раніше, ніж через 5 млрд років, коли Сонце, як очікується, вигорить та спалить внутрішні планети Сонячної системи.

«Ми бачимо майбутнє Землі, – заявив науковий співробітник Інституту астрофізики та космічних досліджень ім. Кавлі при Массачусетському технологічному інституті, провідний автор Кішалай Де. – Якби якась інша цивілізація спостерігала за нами з відстані 10 000 світлових років, коли Сонце поглинало Землю, вони б побачили, як Сонце раптово яскравішає, викидаючи якийсь матеріал, потім утворює навколо себе пил, а потім знову стає таким, яким воно було».

Астрономи виявили спалах у травні 2020 року. Але їм знадобився ще рік, щоб зібрати докупи пояснення того, чим це могло бути.

«Протягом десятиліть ми могли бачити «до» і «після», – підкреслив Кішалай Де. – «До», коли планети все ще обертаються дуже близько до своєї зірки, і «після», коли планета вже була поглинута, а зірка стала гігантською. Чого нам бракувало, так це зловити зірку на місці злочину, коли ви маєте планету, яка зазнає цієї долі в режимі реального часу. Ось що робить це відкриття справді захоплюючим».

Нагадаємо також, що нещодавно астрономи успішно запустили телескоп надвисокого тиску (SuperBIT) на велетенській повітряній кулі, що наповнена гелієм. Під час першого польоту над атмосферою Землі аеростат-телескоп вже зробив свої дебютні знімки.