Google планує змінити результати пошукової видачі, щоб інтегрувати в неї відповіді, згенеровані штучним інтелектом, повідомляє The Wall Street Journal. Ці зміни відбуваються у відповідь на значні зрушення в способах доступу людей до інформації в інтернеті, в тому числі на появу чат-ботів, таких як ChatGPT.

Компанія планує включити розмови зі штучним інтелектом, а також короткі відеоролики та публікації в соціальних мережах у свої пошукові результати. Це означатиме відхід від традиційного формату «10 блакитних посилань», який десятиліттями робив Google провідною пошуковою системою.

Згідно з документами компанії та людьми, знайомими з цим питанням, Google планує зробити свою пошукову систему більш «візуальною, цікавою, особистою та людяною», з особливим акцентом на інтереси молоді в усьому світі. Компанія планує включити в пошукову видачу більше результатів від творців контенту, підтримуючи їх, так само як вона історично робила це з вебсайтами.

Очікується, що на щорічній конференції для розробників I/O, яка відбудеться вже 10 травня, Google представить нові функції, які дозволять користувачам вести розмови з програмою зі штучним інтелектом. Проєкт під кодовою назвою Magi є частиною ширшого плану компанії відповідати на запити, на які нелегко знайти відповідь за допомогою традиційних вебрезультатів. Це передбачає більший акцент на наданні візуального та мультимедійного контенту у відповідь на запити користувачів.

Керівництво Google підкреслює, що кількість активних вебсайтів в останні роки стабілізувалася, а інтернет-користувачі все частіше звертаються до інших способів, щоб знайти інформацію на різні теми. Компанія планує реагувати на цю тенденцію, надаючи більш персоналізовані та орієнтовані на людину результати пошуку, які включають різноманітні медіаформати.

З цією метою компанія вже почала інтегрувати в пошукову видачу повідомлення з онлайн-форумів і короткі відеоролики. Однак у майбутньому, згідно з внутрішніми документами та інформацією від людей, знайомих з цим питанням, вона планує ще більше акцентувати на цих матеріалах.

У рамках підготовки до майбутньої конференції I/O Google запросив велику групу співробітників протестувати Magi та надати відгуки про його можливості. Загалом, нова стратегія пошукової системи Google покликана зробити результати пошуку більш інтерактивними, цікавими та пристосованими до потреб окремих користувачів.

Плани Google інтегрувати відповіді генеративного ШІ у свою пошукову видачу стануть ще однією спробою компанії скласти конкуренцію OpanAI та Microsoft, співпраця яких дозволила дуже швидко додати нові можливості у пошуковик Bing. З іншого боку, перша спроба Google відкрити для широкої громадськості власного чат-бота Bard виявилася не дуже вдалою та була розкритикована навіть самими співробітниками компанії.