Ученим вдалося секвенувати та порівняти ДНК майже всіх видів ссавців на Землі. Результати пакета 11 відповідних досліджень оприлюднили в спеціальному випуску журналу Science, пише Vice.

Йдеться про проєкт Зоономія, який вже назвали наймасштабнішим та найамбітнішим генетичним проєктом в історії. Експерти охрестили його «розширенням всесвіту ссавців» та вважають, що результати та застосування досліджень обіцяють вразити в найближчі десятиліття.

Унікальність проєкту в тому, що вчені змогли секвенувати ДНК 240 ссавців, що охоплює 80% усіх родин ссавців, зокрема понад 50 видів, які перебувають під загрозою зникнення. Раніше спеціалісти могли секвенувати та порівнювати геноми лише кількох видів у певній групі, приміром, кажанів.

Завдяки проєкту вчені отримали змогу оцінити, як геноми ссавців змінювалися з часом. Одна із керівниць проєкту і директорка групи геноміки хребетних в Інституті Броуда при Массачусетському технологічному інституті Елінор Карлссон пояснила, що деякі геноми справді схожі в усіх ссавців, деякі змінилися приблизно настільки, наскільки очікувалося, а інші – раптово зазнали величезних змін. Кожен тип змін пояснює дослідникам щось важливе, приміром, пристосування до навколишнього середовища, надзвичайні здібності тощо.

Водночас для спеціалістів важливо також зрозуміти, які ділянки ДНК виконують певні функції та як працюють наші гени, щоб знайти способи лікування спадкових захворювань, зокрема хвороби серця, шизофренії чи діабету.

Не менш важливим результатом проєкту Зоономія став аналіз ДНК знаменитого пса Балто. Він очолював групу собак у місії на Алясці та був унікальним завдяки своїй фізичній витривалості. Аналіз показав, що пес був менш інбредним, ніж схожі сучасні породи собак, і мав менше мутацій в генах, які могли б піддати його ризику захворіти.

Інші дослідження проєкту стосуються питань біорізноманіття та збереження, еволюції розміру мозку та часу появи ссавців. Вчені сподіваються, що все це відкриє двері для подальшого вивчення ссавців на Землі.

Раніше в журналі Nature Ecology & Evolution опублікували результати іншого цікавого дослідження. Вони засвідчують, що морські види тварин, які зазвичай мешкають в прибережних зонах, будують «домівки» з пластикових відходів та виживають в них у відкритому морі.