Німецький фотограф Роберт Кнешке намагався видалити свої фотографії з бази даних, що використовується для навчання ШІ-генераторів зображень, але отримав відмову й рахунок на $979 за необґрунтовану скаргу на порушення авторських прав, пише Vice.

Про використання власних зображень для навчання ШІ на сайті під назвою Have I Been Trained? фотограф дізнався в лютому. Він здійснив пошук у базі даних LAION-5B, яка містить понад 5,8 мільярда зображень, що належать некомерційній організації Large-scale Artificial Intelligence Open Network (LAION).

Тоді фотограф вирішив попросити про видалення власних фото з бази даних LAION. Але отримав від організації листа про те, що вона дотримується законів про авторське право і що видалити його зображення неможливо.

«Наш клієнт лише веде базу даних, яка містить посилання на файли зображень, що знаходяться у відкритому доступі в інтернеті. Не можна виключати, що база даних може також містити посилання на зображення, автором яких ви є», – говорилося в листі юридичної фірми Heidrich Rechtsanwälte від імені LAION.

У ньому також додали, що оскільки клієнт організації не зберігає фото, на які скаржився Роберт Кнешке, він не має права на їхнє видалення. Водночас у листі була погроза про стягнення відшкодування збитків, оскільки фотограф нібито подав необґрунтовану скаргу про порушення авторських прав.

У березні Роберт вирішив надіслати вимогу про припинення, в якій попросив LAION вилучити його зображення з набору навчальних даних. Також він попрохав інформацію про обсяг, тривалість та походження використаних зображень. Однак в LAION знов відповіли, що порушення авторських прав не було.

«Наш клієнт лише знайшов файли зображень в інтернеті для початкового навчання алгоритму самонавчання за допомогою так званих кроулерів і коротко записав та оцінив їх для отримання інформації», – додали юристи організації.

У листі також був рахунок на суму $979 в євро і вимога сплатити цю суму протягом 14 днів, інакше фірма вдасться до судових позовів. Роберта Кнешке збентежений таким підходом до розв’язання ситуації та подав позов проти LAION до регіонального суду Гамбурга в Німеччині.

Нагадаємо, що це – не перша суперечлива ситуація щодо авторського права, пов’язана зі штучним інтелектом. Нещодавно трек Heart on My Sleeve, написаний з використанням ШІ, загострив творчі та юридичні питання в музичній індустрії. Поява треку посилила тривогу в музичному бізнесі що, моделі ШІ вчаться на захищених авторським правом творах та витісняють їхніх авторів.