Ілону Маску, ймовірно, доведеться давати тригодинні свідчення в судовому процесі щодо аварії Tesla 2018 року, в якій був задіяний автопілот. Про це повідомляє Engadget.

До цього мільярдера зобов’язала суддя Еветт Пенніпейкер. Йому, можливо, треба буде відповідати на питання про аварію, в якій загинув інженер Apple Волтер Хуанг, коли його Model X вилетіла на середину шосе на південь від Сан-Франциско.

Адвокати родини загиблого хочуть допитати Маска щодо його заяв про можливості автопілота, які він робив до інциденту. Позивачі вказують на інтерв’ю 2016 року, в якому Маск говорив, буцімто автомобілі Tesla з автопілотом вже можуть їздити з більшою безпекою, ніж людина.

Також вони занепокоєні демонстраційним відео того ж року про самокероване водіння. За свідченнями інженерів, воно було постановочним, щоб продемонструвати функції, які ще не були готові. У такий спосіб адвокати хочуть показати, що Хуангу помилково ввели в оману, що він може довіряти своїй Model X їхати по шосе, не бувши готовим взяти керування на себе.

У Tesla натомість стверджують, що під час аварії був задіяний автопілот, але Хуанг проігнорував три попередження авто про необхідність покласти руки на кермо. Національна рада з безпеки на транспорті (NTSB) каже, що водій в той момент грав на телефоні.

Також Tesla намагалася переконати, що Маск не пам’ятає пов’язаних заяв, а його популярність може спонукати до створення несправжніх відео на основі штучного інтелекту. Однак суддя цей аргумент відкинула. Судовий розгляд справи заплановано на 31 липня.

Раніше Tesla оголосила, що постачання її електромобілів у першому кварталі 2023 року склало 422 875 штук, з них 412 180 Model 3 і Y та 10 695 Model S і X. Це рекордний показник для Tesla, що на 36% перевищує результати першого кварталу 2022 року і на 4% – попереднього кварталу.