Компанія Tesla оголосила, що постачання її електромобілів у першому кварталі 2023 року склало 422 875 штук, з них 412 180 Model 3 і Y та 10 695 Model S і X. Це рекордний показник для Tesla, що на 36% перевищує результати першого кварталу 2022 року і на 4% – попереднього кварталу, повідомляє The Verge.

В Tesla не пояснили причини такого зростання, тож більш детальну інформацію варто очікувати в повних фінансових результатах компанії, які мають оголосити 19 квітня. Однією із причин зростання могло стати, зниження цін на різні моделі Tesla в США, Європі та Китаї. У січні електрокар Model Y із максимальним запасом ходу подешевшав у США на 20%.

Новина про зростання постачання також з’явилася після нестабільного періоду для ціни акцій Tesla, яка впала з понад $360 за акцію у квітні минулого року до близько $113 на початку 2023 року (останнім часом вона відновилася до близько $200). Tesla стикається з такими викликами, як слабкий попит на тлі економічних негараздів, зростання конкуренції з боку традиційних автовиробників та старіння її модельного ряду, який майже не змінився з моменту запуску Model Y у 2020 році.

У січні генеральний директор компанії Ілон Маск оголосив, що Tesla має намір поставити 2 мільйони автомобілів у 2023 році, що значно більше, ніж 1,3 мільйона у 2022 році. Однак компанія не змогла досягти своєї мети минулого року, коли вона хотіла збільшити постачання на 50% до 1,4 мільйона. Аналітики очікували, що Tesla поставить близько 1,8 мільйона автомобілів.

Ці цифри включають лише споживчі електромобілі Tesla, і немає інформації про виробництво і постачання вантажівок Tesla Semi, які почали надходити до покупців у грудні минулого року. Цього літа Tesla може почати виробництво довгоочікуваного Cybertruck, а в наступному році розширити його масштаби. Існує також новий Roadster, який також повинен почати вироблятися в якийсь момент.