45-річний космічний зонд «Вояджер-1», що досліджує простір за межами Сонячної системи, на початку року зустрівся з дивною проблемою. Він почав передавати неправильні дані телеметрії – при цьому інші його системи працювали нормально. Зараз науковцям вдалось розв’язати проблему, однак її першопричина досі залишається невідомою. 

Несправність стосувалась системи артикуляції та контролю положення зонда (AACS), яка утримує антену «Вояджера» у напрямку Землі. Тоді космічний апарат почав надсилати диспетчерам неправильні дані про його стан і діяльність. 

Як виявилось, у певний момент система почала пересилати дані через бортовий комп’ютер, який не працює вже багато років. Це спотворювало передачу інформації. Коли науковці запідозрили, в чому проблема, вони відновили надсилання даних через інший комп’ютер. Це спрацювало. 

Зараз інженери намагаються визначити, чому система почала передавати дані через неправильний комп’ютер. Імовірно, вона отримала помилкову команду від іншого бортового комп’ютера. Проблема не загрожує космічному апарату у довгостроковій перспективі, однак команда шукатиме джерело несправності. 

«Ми раді відновити телеметрію. Ми повністю зчитаємо пам’ять AACS і побачимо все, що він робив. Це допоможе спробувати діагностувати проблему, яка призвела до помилки з телеметрією», – говорять науковці.