Opera Software представила Opera One — повністю перероблений браузер, яким планує в майбутньому замінити теперішню десктопну “Оперу” для Windows, MacOS та Linux. В Opera One представлений оновлений інтерфейс, інтеграція з ШІ-чатботами та функції менеджменту вкладок.

Розробник заявляє, що Opera One — перший Chromium-браузер, що використовує багатопотоковий компонувальник (multithreaded compositor), який зокрема допомагає плавно відтворювати різні складні анімації вебконтенту та інтерфейсу.

Однією з головних функцій Opera One є нова концепція групування вкладок, що отримала назву Tab Islands: вона автоматично об’єднує вкладки на основі контексту. Це має полегшити використання браузера з великою кількістю відкритих вкладок.

Opera One

У бічну панель Oper One інтегровані чатботи ChatGPT і ChatSonic, різні месенджери, інструменти Opera, віртуальні “робочі екрани” тощо — все це можна налаштовувати під себе, приховувати непотрібні піктограми та навпаки, вмикати ті, які ви плануєте використовувати на регулярній основі. Також штучний інтелект використовується у функції AI prompts — вона пропонує можливі запити до ChatGPT на основі вмісту поточної вебсторінки.

Модульний дизайн, за словами розробника, дозволить браузеру динамічно адаптуватися до потреб користувача, виводячи на передній план лише ключові функції: відповідні модулі в Opera One автоматично налаштовуватимуться залежно від контексту, надаючи користувачеві більш вільний і легкий досвід перегляду. Як наслідок, браузер має чистіший вигляд з меншою кількістю елементів, які заважають сприйняттю контенту.

Opera One вже доступна для завантаження у вигляді “дочасного доступу” на офіційному сайті.