Доходи Google від реклами знизилися вдруге поспіль, оскільки компанія намагається зорієнтуватися в умовах економічної невизначеності та скористатися останніми досягненнями в галузі штучного інтелекту, повідомляє The Wall Street Journal.

У першому кварталі 2023 року дохід від реклами Alphabet склав $54,5 мільярда, що менше, ніж на 1% порівняно з аналогічним періодом минулого року, але падіння не таке сильне, як очікували на Волл-стріт. Це вже третє зниження доходів від реклами з моменту, коли Google стала публічною компанією у 2004 році, і друге поспіль квартальне падіння після зниження на 3,6% у четвертому кварталі.

Для порівняння, доходи Microsoft за той самий період зросли на 7% порівняно з попереднім роком, що краще, ніж очікувалося, але другий квартал поспіль нижче багаторічної тенденції двозначного відсоткового зростання компанії.

Фінансовий директор Google Рут Порат зазначила, що компанія побачила «деякі ознаки стабілізації витрат на рекламу», маючи на увазі відеоплатформу YouTube, яка вже третій квартал поспіль переживає зниження доходів від реклами. Ринок онлайн-реклами залишається нестабільним, оскільки компанії реагують на невизначені економічні перспективи. Попри це, загальний дохід Alphabet збільшився на 2,6% порівняно з минулим роком до $69,8 млрд у першому кварталі, чому сприяло подальше зростання підрозділу хмарних обчислень компанії.

Google намагається прискорити зростання в період загострення конкуренції в галузі штучного інтелекту. Минулого тижня Google об’єднав дві свої основні дослідницькі групи в підрозділ під назвою Google DeepMind, що, за його словами, значно прискорить дослідження. Google планує додати функції розмовного ШІ до своєї флагманської пошукової системи, слідом за аналогічним кроком Microsoft Bing.

Продажі підрозділу хмарних обчислень Google Cloud зросли на 28% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до $7,5 млрд у першому кварталі, що є повільнішим темпом зростання порівняно з четвертим кварталом, але вперше принесло операційний прибуток у розмірі $191 млн.