Компанія Apple здобула важливу перемогу в апеляційному суді, який підтримав політику App Store в антимонопольному позові, поданому Epic Games, повідомляє Bloomberg.

Постанова була винесена Дев’ятим окружним апеляційним судом США і підтвердила рішення судді нижчої інстанції від 2021 року, який в основному відхилив претензії Epic про те, що політика Apple порушує федеральне законодавство, забороняючи сторонні магазини застосунків у своїй операційній системі. Однак апеляційна колегія підтримала рішення судді на користь Epic за позовами штату Каліфорнія.

Суперечка розпочалася у 2020 році, коли Apple видалила популярну гру Fortnite з App Store після того, як Epic створила обхідний шлях, щоб уникнути сплати 30% збору за внутрішньоігрові покупки. Відтоді Apple вносить зміни в роботу App Store, щоб розв’язати проблеми інших розробників, які також були незадоволені додатковим збором та іншими обмеженнями.

Apple назвала це рішення суду «гучною перемогою», заявивши, що дев’ять з десяти позовів були вирішені на її користь.

Генеральний директор Epic Тім Суїні визнав поразку, але підкреслив, що апеляційний суд підтримав частину рішення 2021 року, яке було на боці Epic. У вересні 2021 року окружний суддя США Івонн Гонсалес Роджерс дійшла висновку, що політика Apple перешкоджає споживачам отримувати дешевші ціни, але відхилила твердження Epic про те, що App Store працює як монополія, порушуючи федеральне антимонопольне законодавство.

Однак суддя Роджерс зобов’язала Apple дозволити розробникам спрямовувати споживачів на зовнішні способи оплати, задовольнивши вимогу Epic. Суддя, однак, не побачив необхідності в існуванні сторонніх магазинів застосунків або в перегляді компанією Apple своєї політики виплати винагороди розробникам.

Апеляційний суд також визнав аргумент Apple про необхідність ретельного контролю застосунків на своїх пристроях для захисту користувачів від шахраїв, хакерів, шкідливого та шпигунського програмного забезпечення, а також високо оцінив зусилля Apple щодо вдосконалення функцій безпеки та конфіденційності як проконкурентні обґрунтування.

Ще до рішення Роджерс, Apple вже внесла зміни до App Store, щоб піти на зустріч розробникам. Наприклад, їм тепер дозволено «підштовхувати» споживачів до здійснення платежів за передплачені додатки поза платіжною системою Apple у певних сценаріях, але ця політика не поширюється на ігри, такі як Fortnite. Програмне забезпечення Epic залишається недоступним в App Store та на пристроях Apple, хоча Суїні натякнув на можливе повернення у 2023 році.

За попередньою інформацією, у відповідь на нове законодавство ЄС, Apple планує дозволити сторонні магазини застосунків в рамках майбутньої операційної системи iOS 17, а також полегшити користувачам зміну програм за замовчанням, включно з браузером. Apple також розглядає можливість відкрити для сторонніх розробників більше власних застосунків, зокрема доступ до «Камери».