Компанія Apple планує дозволити використання альтернативних магазинів застосунків на своїх пристроях iPhone та iPad, що є частиною масштабних змін, спрямованих на дотримання суворих вимог Європейського Союзу, які почнуть повноцінно діяти у 2024 році, повідомляє Bloomberg.

За словами людей, знайомих із ситуацією, співробітники відділу розробки програмного забезпечення та сервісів працюють над відкриттям ключових елементів платформ Apple. В рамках змін клієнти в кінцевому підсумку зможуть завантажувати стороннє програмне забезпечення на свої iPhone та iPad, не використовуючи App Store, обходячи обмеження Apple та комісію в розмірі 30%, яку вона стягує за покупки в застосунках.

Так нововведення з боку Apple має стати відповіддю на закони ЄС, спрямовані на вирівнювання умов для сторонніх розробників та покращення цифрового життя споживачів. Протягом багатьох років регулятори та розробники програмного забезпечення скаржилися на те, що Apple і Google, які керують двома найбільшими магазинами мобільних застосунків, володіють занадто великою владою.

Якщо подібні закони будуть прийняті в інших країнах, проєкт Apple може закласти основу для інших регіонів. Але поки що зміни розраховані тільки на те, щоб відповідати законодавству ЄС.

Новий європейський закон, який отримав назву «Закон про цифрові ринки» (DMA), набув чинності з 1 листопада цього року, але компанії не зобов’язані дотримуватися всіх правил до 2024 року. Урядовці США та інших країн наполягали на прийнятті подібних законів, але поки що не пішли так далеко, як ЄС.

Закон вимагає від технологічних компаній дозволити встановлення сторонніх застосунків і дозволити користувачам легше змінювати налаштування за замовчуванням. Правила вимагають, щоб служби обміну повідомленнями працювали разом і щоб зовнішні розробники отримували рівний доступ до основних функцій в застосунках і сервісах.

Закони поширюються на технологічні компанії з ринковою оцінкою не менше 75 мільярдів євро ($80 мільярдів) і щонайменше 45 мільйонами щомісячних користувачів в межах ЄС.