Дешевий дизайн та короткий термін придатності хромбуків призводить до того, що люди ставляться до них як до одноразових пристроїв та створюють купи сміття. Про це свідчить звіт Дослідницької групи суспільних інтересів США (U.S. Public Interest Research Group, PIRG), пише The Vice.

Хромбуки стали важливою частиною освітнього життя багатьох студентів, особливо в період пандемії. Але ці недорогі у виробництві комп’ютери, як правило, розраховані на нетривалий час використання. Після поламки вони часто не підлягають відновленню.

За оцінками спеціалістів PIRG, через це лише за перший рік пандемії було створено 9 мільйонів тонн викидів вуглекислого газу. Але подовження терміну експлуатації хромбуків може не лише скоротити викиди, а й заощадити платникам податків $1,8 мільярда, зменшивши потребу в їхній заміні.

Спеціалісти звертають також увагу на приховані витрати, які не відображаються на цінниках. Йдеться про запасні частини, які вкрай важко знайти. Приміром, між корпусами хромбуків Dell 11 3100 і Dell 100 3110 є лише незначні відмінності, але вони – несумісні.

«Сукупна ціна цих деталей становить більше половини вартості нового ноутбука, – сказано в звіті американської групи. – Такі високі витрати можуть змусити школи переглянути використання хромбуків як стратегію економії коштів».

Також в PIRG проаналізували результати ремонту пристроїв у Франції, де їх оцінюються на предмет ремонтопридатності, як програма Energy Star оцінює енергоспоживання пристроїв. В середньому хромбуки отримали 5,8 бала з 10. Це значно нижче середнього показника 6,9 бала для ноутбуків, що не належать до хромбуків.

Цим проблеми не обмежуються. Якщо хромбук таки «проживе» довше кількох років, він однаково з часом перестане підтримуватися. З огляду на це, PIRG рекомендує вжити заходів для розв’язання цих питань. Наприклад, збільшити тривалість автоматичних оновлень до 10 років та покращити доступ до загального апаратного забезпечення.

Нагадаємо, що торік Європейська комісія виступила за нові правила ремонту смартфонів та планшетів, вимагаючи від виробників надати щонайменше 15 компонентів професійним ремонтникам протягом п’яти років після випуску нового смартфону в ЄС.