Європейська комісія виступає за нові правила ремонту смартфонів та планшетів. Чернетки пропозицій, опубліковані минулого тижня, вимагають від виробників надати щонайменше 15 компонентів професійним ремонтникам протягом п’яти років після випуску нового смартфону в Європейському Союзі. Це означає, що клієнти отримають гарантований доступ до змінних акумуляторів, задніх панелей, передньої та задньої камер, аудіороз’ємів, зарядних портів, мікрофонів і динаміків, лотків для SIM-карт і карт пам’яті тощо.

Продовження життєвого циклу смартфона чи планшета на п’ять років приблизно еквівалентно вилученню з доріг 5 мільйонів автомобілів, повідомляє Financial Times. Однак це нелегка вимога для споживачів, оскільки виробники електроніки щороку випускають все новіші, кращі моделі.

«Стрімке зростання попиту на смартфони та планшети в поєднанні з їх розширеною функціональністю призвело до збільшення попиту на енергію та матеріали, необхідні для виробництва цих пристроїв на ринку ЄС, що супроводжується збільшенням пов’язаного з ними впливу на довкілля», – написала у пропозиції президентка Комісії Урсула фон дер Ляєн. «Крім того, користувачі часто передчасно замінюють пристрої, а наприкінці терміну служби вони недостатньо повторно використовуються або переробляються, що призводить до марної витрати ресурсів».

Якщо ініціатива буде прийнята, то вона також започаткує нове маркування енергоефективності для смартфонів і планшетів, подібне до тих, що вже діють по всій Європі для телевізорів і великої побутової техніки. Етикетки вказуватимуть очікуваний термін служби батареї, включатимуть інформацію про захист від води та пилу, а також оцінювати стійкість пристрою до падінь і подряпин.

Ті виробники, які не зможуть або не захочуть постачати батареї протягом п’яти років, повинні натомість пройти набір тестів на довговічність, які засвідчують, що пристрої зберігають 80% номінальної місткості акумулятора після 1000 циклів повної зарядки. Їм також потрібно буде засвідчити, що оновлення програмного забезпечення ніколи не буде негативно впливати на час автономної роботи пристроїв.