Згідно з новим дослідженням прозора деревина здатна стати екологічно чистим замінником скла або пластику, які використовуються для виготовлення лобового скла автомобілів, прозорого пакування та біомедичних приладів, пише Phys.org.

У дослідженні, опублікованому в журналі Science of The Total Environment, йдеться про те, що прозора деревина зменшує екологічний вплив на навколишнє середовище завдяки своїм відновлюваним та біологічно розкладним властивостям. Вона також є економічно вигідною, оскільки в п’ять разів ефективніша за скло, що дозволяє значно скоротити витрати на електроенергію.

Прозора деревина скоро зможе замінити пластик

За даними Програми ООН з довкілля, у світі щорічно утворюється близько 400 млн тонн пластикових відходів, при цьому зростає частка одноразового пластику, який використовується, а потім викидається. Зараз прозора деревина стає одним з найперспективніших матеріалів-замінників.

Прозора деревина була вперше виготовлена в 1992 році німецьким вченим Зігфрідом Фінком, з того часу вона вдосконалена іншими дослідниками та виготовляється шляхом видалення вмісту лігніну в деревині та заміни його прозорими, пластичними матеріалами. Лігнін — це природний біополімер, який підтримує рослинну тканину; на відміну від пластику, він може біологічно розкладатися і є нетоксичним.

«Пластмаси використовуються як замінник скла, яке (природно) є крихким. Однак прозора деревина є ще кращою альтернативою з екологічної точки зору, як показав наш аналіз життєвого циклу», – сказав Продют Дхар, автор дослідження і доцент біохімічної інженерної школи Індійського технологічного інституту

За словами авторів, виробництво прозорої деревини з використанням хлориту натрію для видалення лігніну з деревини та просочення її епоксидною смолою має набагато менший вплив на навколишнє середовище, ніж широко використовувані методи, які базуються на використанні метакрилатного полімеру.

Аналіз кінцевого терміну свідчить про те, що прозора деревина є менш екологічною, ніж скло, але все ж таки кращою, ніж виробництво поліетилену, що вказує на необхідність вдосконалення технології виробництва, зазначають автори дослідження.