Підготовка до запуску SpaceX Starship – гарна нагода згадати усі інші ракети, які людство жбурляло в навколоземний простір протягом останніх 80 років. Нагадаємо, перший штучний об’єкт опинився у космосі зовсім не 4 жовтня 1957 р., а ще за 13 років до того, 20 червня 1944 р. під час випробування німецької ракети Vergeltungswaffe 2, більш відомої як V-2, на полігоні Пенемюнде, що знаходився у землі Мекленбург-Передня Померанія.

Але ми відволіклися. Ракети. Ви, напевно, вже неодноразово бачили цю ілюстрацію з усіма ракетами-носіями, створеними людством, але ось вам оновлена версія, зі Starship, Arian 6, SLS та Nuri. На ній можна зависнути надовго, і там, звісно ж, є й українські ракети.

Ракети планети Земля

До речі, рекорд за найбільшим числом запусків (суборбітальних та балістичних, але то таке), все ще тримає та сама німецька V-2, яка стала основою космічних програм як СРСР, так і США – більше ніж 2 800 запусків, враховуючи запуски трофейних ракет союзниками. З іншого боку, 950 з них закінчилися катастрофами, на першому етапі підкорення космосу вибухи ракет на стартовому столі були звичною справою.

Як вважаєте, чим закінчиться сьогоднішнє випробування?