Оновлено о 16:15: через проблеми із тиском першого ступеня ракети SpaceX не вдалося сьогодні провести льотні випробування Starship. Компанія повідомила, що вже працює над наступною можливістю запуску, проте не повідомила, коли вона може відбутися.

Протягом вихідних SpaceX завершила останні приготування системи космічного запуску багаторазового використання Starship і її першого ступеня Super Heavy, готуючи їх до історичного першого льотного випробування. У суботу на них знову встановили систему скасування польоту, яка спрацює, якщо ракета відхилиться від наміченого курсу. Потім, у неділю, компанія провела остаточну перевірку готовності до запуску, давши зелене світло для старту.

Однак, попри ретельну підготовку, все ще існують деякі фактори, які можуть вплинути на запуск. SpaceX заявила, що хоча погодні умови на місці запуску виглядають сприятливими, існують побоювання щодо зсуву вітру у верхніх шарах атмосфери. Зсув вітру виникає, коли вітер змінює напрямок і швидкість на різних рівнях атмосфери, і якщо він досить сильний, то може спричинити структурні пошкодження ракети.

На додаток до погодних проблем, це перша спроба запуску надважкого першого ступеня, і це також перший раз, коли розгінний блок Starship полетить у комбінованій конфігурації. Комбінована ракета має загалом 39 ракетних двигунів Raptor, кожен з яких буде ретельно відстежуватися перед стартом. Навіть незначна аномалія температури, тиску або будь-якої іншої змінної, виявлена одним з тисяч датчиків, може призвести до скасування спроби запуску.

Попри численні випробування заправки паливом і статичні випробування, ця система запуску все ще є абсолютно новою. Як наслідок, ймовірність успішного досягнення Т-0 і зльоту протягом 90-хвилинного вікна запуску оцінюється сьогодні на рівні 50% або менше, за умови сприятливих погодних умов.

Якщо ракета все ж таки злетить, це буде дивовижне видовище. Жодна людина ніколи не бачила ракету такої потужності та з такою кількістю двигунів першого ступеня в дії.

Щоб стати свідком цієї історичної події, ви можете подивитися вебтрансляцію спроби запуску SpaceX, яка, як очікується, почнеться приблизно за 45 хвилин до старту сьогодні, 17 квітня, о 15:15 за Києвом.