Ілон Маск заснував нову компанію зі штучного інтелекту під назвою X.AI Corp, повідомляє The Wall Street Journal. Згідно з документами, Маск є єдиним зареєстрованим директором компанії, а Джаред Бірчалл, директор сімейного офісу Маска, виконує обов’язки секретаря. X.AI Corp. вже отримала дозвіл на продаж 100 мільйонів акцій як приватна компанія.

Назва нового підприємства Маска, X.AI, нагадує його попередню амбіцію створити супердодаток під назвою X. Цікаво, що інша компанія Маска, Twitter, також змінила свою назву на X Corp. і обидві фірми тепер зареєстровані в штаті Невада, змінивши свою попередню прописку в Делавері, згідно з останніми юридичними документами. Юристи припускають, що закони штату Невада надають більше свободи дій і захисту керівництву та посадовим особам компанії порівняно зі штатом Делавер.

Хоча Маск не відповів на запити про коментарі щодо X.AI, повідомляється, що в останні місяці він активно набирає дослідників, щоб створити конкуренцію OpenAI, компанії, що займається розробкою штучного інтелекту, яка привернула широку увагу завдяки своєму чат-боту ChatGPT. Маск став співзасновником OpenAI вісім років тому, але залишив компанію у 2018 році після боротьби за владу з нинішнім генеральним директором Семом Альтманом, як повідомляє The Wall Street Journal. У минулому Маск висловлював занепокоєння щодо ризиків, пов’язаних з технологією штучного інтелекту, і виступав за його державне регулювання.

В рамках своїх амбіцій у сфері ШІ Маск нещодавно найняв Ігоря Бабушкіна, науковця з DeepMind, лабораторії ШІ, що належить Alphabet Inc, для керівництва новим проєктом. Він також намагався найняти співробітників з OpenAI, хоча, за словами інсайдерів, з обмеженим успіхом. У разі успіху нова лабораторія Маска приєднається до конкурентних перегонів між технологічними компаніями за розробку більш потужних моделей ШІ. OpenAI нещодавно випустила GPT-4, модель ШІ, яка перевершила більшість людей на стандартизованих іспитах, і її технологія інтегрована в нову версію пошукової системи Bing від Microsoft. Інші технологічні гіганти, такі як Google та Amazon також оголосили про власні ініціативи у сфері ШІ.

Примітно, що Маск у минулому вже асоціювався з назвою X, оскільки заснував стартап онлайн-банкінгу під назвою X.com, який пізніше після злиття став PayPal. Він також називав одного зі своїх дітей “Іксом”. Нещодавно Маск приєднався до інших технологічних керівників і дослідників ШІ, які закликали до тимчасового мораторію на шість місяців або більше на розвиток передових технологій ШІ, щоб дати час індустрії встановити стандарти безпеки та знизити потенційні ризики.