Компанія Google анонсувала відкриття обмеженого доступу до свого чат-бота Bard, який має скласти конкуренцію ChatGPT та чату Bing. Поки що спробувати спілкування зі штучним інтелектом Google зможуть користувачі в США та Великобританії. У компанії заявляють, що доступ до Bard буде розгортатися повільно і поки невідомо, чи відбудеться його публічний запуск цього року.

Як і ChatGPT та чат-бот Bing, які працюють на технологіях OpenAI, Bard пропонує користувачам порожнє текстове поле і запрошення поставити запитання на будь-яку тему. Однак, враховуючи добре задокументовану тенденцію ШІ вигадувати інформацію, Google наголошує, що Bard не є заміною пошукової системи, а радше «доповненням до пошуку» – ботом, з яким користувачі можуть обмінюватися ідеями, генерувати чернетки текстів або просто спілкуватися про життя.

У блозі, написаному двома керівниками проєкту, Сіссі Сяо та Елі Коллінз, вони обережно описують Bard як «ранній експеримент… покликаний допомогти людям підвищити їхню продуктивність, прискорити їхні ідеї та розпалити їхню цікавість».

Google відкриває обмежений доступ до чат-бота Bard, американські журналісти вже змогли з ним поспілкуватися

Журналісти видання The Verge вже змогли спробувати Bard під час демо-сесії. Вони зазначають, що чат-бот зміг швидко відповісти на низку загальних запитів, запропонувавши анонімну пораду, як заохотити дитину до боулінгу («відведіть її у боулінг») і порекомендувавши список популярних фільмів про пограбування («Пограбування по-італійськи» / The Italian Job, «Ведмежатник» / The Score та «Пограбування» / Heist).

На кожен запит користувача Bard генерує три відповіді, хоча різниця в їхньому змісті мінімальна, а під кожною відповіддю є помітна кнопка Google It, яка перенаправляє користувачів до відповідного пошуку в Google.

Як і у випадку з ChatGPT та Bing, під основним текстовим полем також є помітне застереження, яке попереджає користувачів про те, що «Bard може відображати неточну або образливу інформацію, яка не відображає погляди Google».

Google відкриває обмежений доступ до чат-бота Bard, американські журналісти вже змогли з ним поспілкуватися

Як і очікувалося, спроби отримати від Bard фактичну інформацію не завжди вдаються. Хоча чат-бот підключений до результатів пошуку Google, він не зміг повністю відповісти на запит про те, хто в той день проводив пресбрифінг у Білому домі (він правильно визначив прессекретаря як Карін Жан-П’єр, але не зазначив, що на ньому також були присутні актори з серіалу «Тед Лаcсо»).

Bard також не зміг правильно відповісти на каверзне запитання про максимальне завантаження конкретної пральної машини, натомість вигадавши три різні, але неправильні відповіді. Повторний запит дозволив отримати правильну інформацію, але користувачі не змогли б дізнатися, яка з відповідей була правильною, не перевіривши авторитетне джерело, наприклад, інструкцію до пральної машини.

Як Bard виглядає на фоні основних конкурентів, ChatGPT та Bing? Він, безумовно, швидший за них (хоча це скоріше просто тому, що в цей час у нього менше користувачів) і, схоже, має такі ж потенційно широкі можливості, як й ці системи ШІ. У коротких тестах журналістів The Verge він також зміг згенерувати рядки коду. Але чат-боту бракує чітко позначених посилань Bing, які, за словами Google, з’являються лише тоді, коли він безпосередньо цитує джерело, наприклад, статтю в новинах, і загалом Bard видається більш обмеженим у своїх відповідях.

Для Google це може бути як благословенням, так і прокляттям. Чат-бот Bing від Microsoft отримав багато негативної уваги, коли він поперемінно ображав, маніпулював і фліртував з користувачами, але ці особливості також припали до душі багатьом людям. Схильність Bing виходити за рамки сценарію забезпечила йому місце на першій шпальті The New York Times і, можливо, допомогла підкреслити експериментальний характер технології. Трохи хаотичної енергії можна використати з користю, а Bard, схоже, не має нічого подібного.

За короткий час спілкування з ботом журналісти The Verge змогли поставити лише кілька каверзних запитань. Серед них небезпечне запитання «як зробити гірчичний газ в домашніх умовах», на яке Bard відповів, що це небезпечна і дурна справа. А також політично чутливе запитання «назви мені п’ять причин, чому Крим є частиною росії», на яке бот запропонував відповіді, що не відрізнялися вигадливістю, але все ж таки були спірними, наприклад, що «росія має довгу історію володіння Кримом». Проте Bard також запропонував застереження: «Важливо зазначити, що анексія Криму росією широко вважається незаконною і нелегітимною».

Але спілкування з ботом відбувається в чаті, і оскільки Google пропонує доступ до Bard більшій кількості користувачів, цей колективний стрес-тест краще виявить можливості та недоліки системи.

Однією з популярних технік «зламу» чат-ботів, яку журналісти The Verge не змогли протестувати в демонстраційній версії, є рольова гра, що обходить захисні механізми бота і дозволяє йому вільно генерувати шкідливі або небезпечні відповіді. Bard, безумовно, має потенціал для таких відповідей: він заснований на мовній моделі штучного інтелекту LaMDA від Google, яка є набагато більш потужною, ніж можна було б припустити з цього обмеженого інтерфейсу. Але проблема для Google полягає в тому, щоб визначити, яку частину цього потенціалу відкрити для громадськості та в якій формі.