Операційна система Windows 11 від Microsoft має багато чудових переваг для користувача ПК, як-от новий інтерфейс, покращена продуктивність і багато іншого, однак основною її проблемою є те, що вона іноді може працювати повільніше залежно від того, що ви робите на своєму пристрої. Що робити в такій ситуації, щоб оптимізувати роботу комп’ютера?

Існує кілька способів пришвидшити Windows 11. Ми склали список найкращих із них, щоб оптимізувати найновіше програмне забезпечення та отримати максимальну віддачу від вашого пристрою. Отже, які кроки зробити, щоб прискорити Windows 11?

Оновіть і перезавантажте комп’ютер

Якщо ви не знаєте, як пришвидшити Windows 11, почніть із найпростішого: перезапустіть і оновіть комп’ютер. Спочатку перевірте наявність оновлень, перейшовши в «Настройки» – «Центр оновлення Windows» – «Перевірити наявність оновлень». Якщо вони з’являються, просто завантажте їх, оновіть і перезавантажте комп’ютер.

З іншого боку, якщо ваша система оновлена, її перезавантаження теж не завадить. Інколи це може пришвидшити роботу Windows 11 у випадкових одноразових проблемах, які іноді сповільнюють роботу ПК. Так влаштована Windows і з цим нічого не вдієш.

Вимкніть програми або додатки для запуску

Якщо ви перезавантажили та оновили комп’ютер і все ще є потреба пришвидшити Windows 11, то можете спробувати вимкнути програми запуску, щоб пришвидшити час завантаження системи. Це програми, які зазвичай запускаються, коли ви вмикаєте комп’ютер. Щоб вимкнути їх, необхідно:

  • Натисніть правою кнопкою миші меню «Пуск» і виберіть зі списку «Диспетчер завдань». Це також можна зробити за допомогою комбінації клавіш «Ctrl + Shift + Esc»;
  • Коли з’явиться меню «Диспетчер завдань», зліва виберіть розділ “Програми, що запускаються автоматично”. Ви миттєво побачите, які саме програми запускаються при включенні вашого ноутбука;
  • Знайдіть програму, яку хочете вимкнути. Клацніть правою кнопкою миші по ній, а потім виберіть «Вимкнути».

Тепер ця програма більше не буде самостійно запускатись при включенні комп’ютера.

Чи можна зупинити всі програми та додатки зі списку? Так, але тоді вам, наприклад, потрібно буде чекати, коли Microsoft Edge відкриється при натисканні на нього. Я, в основному, відключаю ті програми та додатки, які мають високий вплив на автозапуск.

На додаток до цього, існують різні програми запуску, такі як Microsoft Teams, OneDrive та Skype, які можуть блокувати ресурси під час старту. Раніше потрібно було шукати їх в Програмах і там вимикати самозапуск, але зараз вони теж з’явились у Диспетчері завдань.

У міру встановлення більшої кількості програм цей список буде розширюватися. Тому, якщо вам потрібно прискорити Windows 11, варто час від часу нагадувати собі про цю процедуру, щоб переконатися, що небажані програми не запускаються під час завантаження операційної системи та одразу не займають оперативну пам’ять.

Видалити непотрібні програми Windows 11

Інший спосіб, який відповідає на питання про те, як прискорити операційну систему, доволі простий — видалити непотрібні програми з Windows 11. Дуже часто в системі інстальовано багато застосунків, які не використовуються. При цьому вони не тільки споживають пам’ять, але й можуть заважати роботі системи. Серед них програмне забезпечення, яке могло бути попередньо встановлено виробником вашого пристрою або ж входить до пакета програм Microsoft.

Загалом, якщо прибрати непотрібні програми – це може значно прискорити роботу ОС. Щоб видалити програми з Windows 11:

  • Відкрийте меню «Пуск», знайдіть «Настройки»;
  • Виберіть «Програми» на бічній панелі, а потім натисніть вкладку «Інстальовані програми»;
  • Прокрутіть список встановлених програм і, якщо ви захочете видалити певну з них, виберіть значок із трьома крапками та натисніть «Видалити». Якщо не користуєтеся, то також варто видалити попередньо встановлені програми, такі як «Новини», «Підказки», «Наліпки», «Фільми та телепрограми», Xbox тощо. Тут все на ваш розсуд;
  • Після видалення непотрібних програм перезавантажте комп’ютер.

Якщо це не допомогло, і ви все ще шукаєте спосіб пришвидшити Windows 11, то перейдіть до наступного кроку нижче.

Змініть режим живлення ноутбука

Як пришвидшити роботу Windows 11 крім описаних вище методів? Якщо вам потрібна найкраща продуктивність у Windows 11 і ви не проти скоротити час автономної роботи ноутбука, то можете змінити режими живлення в Windows 11. Це оптимізує операційну систему за допомогою правильних налаштувань, щоб отримати найкращу продуктивність вашого ПК.

Щоб змінити режим живлення:

  • Виберіть Пуск — Настройки — Система — Акумулятор і живлення;
  • У цьому розділі потрібно знайти «Режими живлення»;
  • Виберіть режим «Найбільша ефективність електроспоживання».

Ваш ноутбук буде працювати в найефективнішому режимі, що може значно прискорити роботу Windows 11. Але слід пам’ятати, що ви жертвуєте автономністю.

Додайте більше пам’яті в Windows 11

Як не банально, але часто операційній системі для швидшої роботи потрібно дати більше ресурсів, і один із найважливіших – це оперативна пам’ять. Збільшення її об’єму може значно покращити досвід роботи з Windows 11.

Тут варто згадати про файли дозавантаження, які так полюбляють деякі користувачі. Програми, що запускаються на комп’ютері, зберігають свої дані, до яких потрібна висока швидкість доступу, в оперативній пам’яті. Якщо поточного обсягу ОЗУ виявляється недостатньо, система виділяє під зберігання даних віртуальну пам’ять, вона ж файл дозавантаження. Зазвичай у неї Windows «скидає» на тимчасове зберігання дані, що не використовуються в цей момент, виділяючи в оперативній пам’яті обсяг для запису «термінової» інформації.

Хоча файл дозавантаження і називається віртуальною пам’яттю, він все ж таки існує фізично — на накопичувачі (SSD чи HDD). Під нього виділяється певний обсяг дискового простору, який блокується для запису простих файлів. Сам файл підкачки знаходиться в корені одного з локальних дисків. Він називається як pagefile.sys. Правда, файл цей прихований, і його можна виявити тільки якщо увімкнути відображення прихованих системних об’єктів в налаштуваннях «Провідника».

Таким чином, файл дозавантаження потрібен для того, щоб програми, що запускаються на комп’ютері, не стикалися з проблемою нестачі оперативної пам’яті. Чи прискорить та оптимізує це роботу Windows 11? Тимчасово так, але потім все знову працюватиме по-старому.

Але я все одно розкажу, як налаштувати файли дозавантаження. Вірніше, покажу знімками з екрана, щоб не займати ваш час на читання.

Ви також можете розглянути можливість переходу на SSD, якщо використовуєте комп’ютер із HDD-диском, це ще більше пришвидшить роботу системи.

Вимкніть анімацію та візуальні ефекти

Якщо ви не знаєте, як ще прискорити Windows 11, то також можете звернути увагу на анімацію та візуальні ефекти. Нові зміни в інтерфейсі дійсно оновлюють Windows 11, однак це має свою ціну, особливо якщо у вас немає дискретної графіки.

Отже, якщо ви хочете, щоб Windows 11 зосереджувалася на продуктивності, а не на зовнішньому вигляді, то можете відповідно налаштувати ці параметри. Щоб пришвидшити Windows 11, виконайте наведені нижче дії:

  • Відкрийте «Настройки» та перейдіть до розділу «Персоналізація»;
  • Торкніться параметрів «Кольори». Тут вимкніть перемикач «Ефекти прозорості»;
  • Потім перейдіть до розділу «Спеціальні можливості» на бічній панелі;
  • Тепер виберіть опцію «Візуальні ефекти» та вимкніть «Ефекти прозорості» та «Ефекти анімації»;
  • Закінчивши, натисніть клавішу Windows один раз і знайдіть «Додаткові налаштування системи»;
  • Відкрийте його та натисніть «Налаштування» в розділі «Продуктивність». Тут виберіть «Настроїти на продуктивність» та натисніть ОК, і готово.

Звільніть місце на диску

Цей пункт інколи я вважаю майже одним з найголовніших. Часто чую, що тільки пів року як купив ноутбук, а місця на SSD-накопичувачі вже майже немає. Річ у тім, що користувачі інколи банально забувають «викидати сміття». Тобто звільняти місце на своєму накопичувачі від непотрібних файлів. А це інколи буває до сотні гігабайт. Тому система й сповільнюється, і працює не так, як того б хотілося.

Щоб звільнити місце на диску, вам потрібно зробити тільки декілька простих кроків:

  • Натискаємо «Пуск», знаходимо в «Настройки» і переходимо у розділ «Сховище»;
  • Тут нам потрібні «Тимчасові файли»;
  • Система вже визначила, які саме файли їй непотрібні для ефективної роботи, тому можете спокійно їх видалити. Так, тут можуть бути навіть файли старої Windows 10, пакети драйверів пристроїв та файли оновлення Windows. Всі можна видалити з системи, тим самим звільнивши місце на накопичувачі.

Ніякої шкоди для роботи Windows 11 видалення тимчасових файлів не заподіє.
Якщо є бажання, то можна також більш детально переглянути, які програми займають багато місця, але системні файли чіпати не потрібно.

Використовуйте Датчик сховища (Storage Sense), щоб прискорити Windows 11

Впевнений, що досвідчені користувачі в попередньому розділі зразу згадали про Датчик сховища. Це нововведення в Windows 11, яке допомагає не витрачати час на видалення тимчасових файлів, допомагає автоматично звільняти місце на накопичувачі та керувати локально доступним вмістом у хмарному сховищі.

Ви можете легко включити Датчик сховища (Storage Sense). Для цього:

  • Відкрийте «Настройки» та натисніть «Система» на бічній панелі;
  • Знову виберіть «Сховище», де у підрозділі «Керування сховищем» побачите Датчик сховища;
  • Увімкніть його, налаштувавши перемикач.

Тако у вас є можливість налаштувати Датчик сховища під свої потреби. Тут є багато цікавого. Перш за все можна визначити, коли саме запускатиметься дана функція (Щодня, Кожного тижня, Кожного місяця чи Коли бракує вільного дискового простору). Тако можна розібратись з часом видалення файлів з «Кошика» чи папки «Завантаження». Але найважливіше, що вам доступний локально вміст хмарного сховища OneDrive.

Як бачите, є варіанти, щоб прискорити Windows 11, які підвищать її продуктивність до максимального рівня. Якщо ви й досі не знали, як прискорити Windows 11, то ми сподіваємося, що ці способи допоможуть вам. Пам’ятайте, що завжди можна використовувати спеціальні програми оптимізації, але це тема окремої статті.

11 утиліт для налаштування Windows 11