Група компаній «Алло», яка через свою дочірню фірму «Цифротех» є офіційним дистриб’ютором техніки Xiaomi в Україні, прокоментувала інформацію про те, що НАЗК внесло виробника до переліку міжнародних спонсорів війни. На цей час компанія вивчає ситуацію, проте запевняє, що буде діяти відповідно до українського законодавства.

«Бренд Xiaomi дуже популярний в Україні, останніми роками він став по-справжньому народним брендом. На даний момент ми вивчаємо ситуацію і діятимемо відповідно до законів України» – йдеться у відповіді пресс-служби «Алло», наданій на запит Mezha.Media.

Втім, прямої заборони продажів техніки Xiaomi потрапляння в перелік від НАЗК не несе, адже він є лише інформативним. Компанії внесені до нього мають потрапляти в базу даних World-Check, яка ведеться Refinitiv, глобальним постачальником даних та інфраструктури фінансового ринку. Сама база даних містить інформацію про політично відомих осіб, а також осіб та організацій із підвищеним ризиком, яка використовується в усьому світі для виявлення фінансових, регулятивних і репутаційних ризиків і керування ними.

Таким чином, потрапляння в World-Check може мати наслідки для вартості акцій компаній та подальшого залучення інвестицій, проте Xiaomi торгується на Гонконзькій біржі, а її основний бізнес та виробництво зосереджені у Китаї, тож внесення до бази World-Check навряд матиме відчутний ефект. Особливо на фоні наростального напруження між США та Китаєм, що несе для інвесторів більші ризики.

Згідно із Законом України «Про санкції», обмеження на Xiaomi та блокування активів компанії в Україні може відбутися тільки через винесення на розгляд РНБО відповідного подання від Верховної Ради України, Президенти України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Служби безпеки України. Як видно, НАЗК не входить до переліку органів, які можуть ініціювати накладання на компанію санкцій.

Рішення про введення санкцій проти юридичних осіб приймається РНБО та вводиться в дію указом Президента України. Отже, до виходу відповідного указу обмежень на діяльність та продаж товарів Xiaomi в Україні поки немає.

Проте варто зазначити, що публічний тиск з боку НАЗК та інших органів державної влади на компанії, які продовжують працювати в росії, також важливий.