Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що внесло китайську корпорацію Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни. Причиною цього рішення стало те, що компанія не просто продовжила свою роботу в росії після повномасштабного вторгнення, але й досі залишається в ній лідером з продажів смартфонів.

В НАЗК зазначають, що Xiaomi встигла збільшити постачання у рф на 39% у третьому кварталі 2022 року порівняно з попереднім. І хоча компанія припинила маркетингову активність на російському ринку, вона продовжила активно на ньому працювати.

Ще до цього, НАЗК встигло внести 21 компанію до переліку міжнародних спонсорів війни. Серед них «Райффайзен Банк», «Метро AG», «Ашан», P&G («Проктер енд Гембл»), «Бондюель» та інші. НАЗК заявляє, що співпраця з такими компаніями стає ризикованою. Адже включені до переліку фірми вносяться до бази даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком та використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками.

Проте по суті потрапляння компаній до переліку міжнародних спонсорів війни від НАЗК не має інших юридичних наслідків. Ті ж «Райффайзен Банк», «Метро AG» та «Ашан» продовжують свою роботу в Україні. Таким чином навряд ми побачимо масову відмову інтернет-магазинів від продажу смартфонів Xiaomi.