Південна Корея та США досягли угоди про позику 500 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм. Про це повідомляє Reuters.

Артилерійські снаряди – це витратний матеріал і зазвичай їх не позичають в надії отримати назад. Але саме така угода найбільш приємна для Південної Кореї, яка не постачає Україні летальну зброю, але таким чином може поповнити запаси США, яка, своєю чергою, надішле власні снаряди в Україну.

Південна Корея – ключовий союзник США в Азійському регіоні та один з найбільших виробників артилерійських боєприпасів. При цьому офіціально уряд країни заявляє, що не може надати Україні летальну зброю, посилаючись на власну безпекову ситуацію на тлі ядерної та ракетної загрози з боку Північної Кореї.

Минулого року уряд США вже купував у Південної Кореї 100 000 снарядів калібру 155 мм і планував закупити таку ж кількість або навіть більше у лютому 2023 р., але уряд Південної Кореї відшукав інший спосіб постачання боєприпасів – оренду. Як саме буде працювати ця «оренда» і чи отримає Південна Кореї свої снаряди назад через декілька років, поки що невідомо.

Сеул та Вашингтон підтвердили, що ведуть перемовини й щодо постачання артилерії, але офіційних відомостей про те, що вона була укладена, поки що нема. При цьому міністр закордонних справ Південної Кореї Пак Джин заявив журналістам, що не може підтвердити укладання угоди, та додав, що позиція уряду проти надання Україні летальної зброї залишається незмінною.

Нагадаємо, снарядний голод – одна з нагальних проблем ЗСУ. Саме тому більша частина останнього пакету військової допомоги США на суму $2,6 млрд складалася саме з боєприпасів. Крім того, США намагається подвоїть власне виробництво 155 мм снарядів, ракет GMLRS та ПТРК FGM-148 Javelin, а європейська коаліція шукає для України 1 млн снарядів.