США планують подвоїти виробництво 155-мм снарядів, досягнувши цифри 24 тис. боєприпасів на місяць до кінця 2023 р. і збільшити його у 6 разів протягом 5 років. Про це пише Defense One з посиланням на заступника голови Департамент армії США Гейба Камарільйо.

Пентагон планує витратити близько $1,45 млрд на модернізацію виробничих потужностей, щоб задовольнити потреби України та поповнити власні запаси снарядів, сказав Камарілло під час симпозіуму Асоціації армії США. Крім того, армія нарощує виробництво протитанкових ракет FGM-148 Javelin та керованих ракет до РСЗВ (GMLRS).

Виробництво ракет FGM-148 Javelin збільшиться більш ніж удвічі до 330 на місяць, а виробництво пускових установок подвоїться до 41 на місяць. За словами Камарілло, додавання заводських ліній, закупівля обладнання та наймання другої зміни працівників коштуватимуть $349 млн. Цікаво, що йдеться, схоже, про те саме підвищення виробництва ракет FGM-148 Javelin, яке ще у травні 2022 р. обіцяв Lockheed Martin.

Щодо ракет GMLRS, то Пентагон планує збільшує місячне виробництво з 566 ракет до 1110 до 2026 року, тобто теж вдвічі.

Загалом цього року США інвестують понад $2 млрд у промислові об’єкти, що використовуються для виробництва зброї та боєприпасів. Ці кошти є частиною 15-річного плану з модернізації державних об’єктів зброї та боєприпасів вартістю $18 млрд.

США подвоїть виробництво 155-мм снарядів, ракет GMLRS та ПТРК FGM-148 Javelin

Виробництво 155-мм снарядів трохи випереджає попередні оцінки. Якщо у квітні 2022 р. міністр армії США Крістін Вормут заявила, що США планують виробляти 20 000 155-мм снарядів на місяць навесні 2023 р., то зараз йдеться вже про 24 000 снарядів на місяць.

На жаль, цього замало. Згідно з дослідженням старшого радника Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марка Канчіана, США вже відправили в Україну 1 074 000 снарядів калібру 155-мм при нагальній потреби ЗСУ щонайменше які 143 000 снарядів на місяць.

Подальше нарощування виробництва в США ускладняється браком обладнання. Як каже помічник міністра армії з питань закупівлі, матеріально-технічного забезпечення та технологій Дуг Буш: «Ці машини розміром з будівлю. Ви не купите щось таке десь на автостоянці».

Світ виявився не готовий до бойових дій такої інтенсивності. Снаряди радянських та НАТОвських калібрів для України шукають зараз по усьому світу, а низка країн вкладається в розширення виробництва. Але нарощування виробництва відбувається на жаль не миттєво.

Снарядний голод відчуває й армія рашистських загарбників, яка намагається закупити боєприпаси радянського зразка у Північної Кореї, Ірану та КНР.