Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) презентувала весняне оновлення для свого 7-річного прогнозу розвитку авіаційних перевезень в Європі у період після пандемії. Дослідження вперше було опубліковане у серпні минулого року та ставить на меті спрогнозувати розвиток індустрії авіаперевезень у період з 2023 по 2029 рік. Відповідно в його фокусі, окрім інших факторів, опинилося й повномасштабне вторгнення росії в Україну, яке закрило повітряний простір над нашою країною для цивільної авіації.

За прогнозом Євроконтролю обмеження польотів над Україною можуть тривати до 2029 року. Але це не варто сприймати занадто драматично. Дана інформація міститься у розділі, який описує ключові фактори ризику, що вплинули на прогноз. Проте довжина прогнозу (це аж 7 років) сама по собі є фактором ризику, адже ніхто не може передбачати майбутнє. Таким чином дослідники включили у розрахунки можливі обмеження у повітряному просторі України, росії, білорусі та Молдови на всю довжину прогнозу, тобто до 2029 року.

Євроконтроль

Звісно, ця інформація буде оновлюватися в залежності від реальної ситуації. Євроконтроль вже випустив перше скориговане оновлення прогнозу, і протягом наступних років оновить його ще не раз. Таким чином ніхто точно не знає, чи будуть діяти обмеження польотів цивільної авіації над небом України до 2029 року, чи ні. Це залежить виключно від безпекової ситуації та стану української інфраструктури, яка має забезпечувати авіаційні перевезення над територією нашої країни.