Співробітники Tesla мали доступ до конфіденційних відео, зроблених автомобілями клієнтів

Між 2019 і 2022 роками групи працівників в Tesla приватно обмінювалися через внутрішню систему повідомлень іноді вкрай приватними відео та зображеннями, записаними камерами автомобілів клієнтів, пише Reuters.

Хоча Tesla запевняє власників електромобілів, що їхня приватність має велике значення, деякі з поширених записів застали клієнтів у незручних ситуаціях, як-от відео з оголеним чоловіком, що наближається до свого авто.

Також були опубліковані: аварії та інциденти, пов’язані з агресією на дорозі. За словами іншого колишнього працівника, на одному з відео аварії у 2021 році Tesla, що їхала на великій швидкості в житловому районі, збила дитину на велосипеді. Дитина відлетіла в один бік, а велосипед — в інший. За словами колишнього працівника, відео поширилося в офісі Tesla в Сан-Матео, штат Каліфорнія, через приватні чати віч-на-віч, «як лісова пожежа».

Інші поширювані зображення були більш приземленими, наприклад, фотографії собак і кумедних дорожніх знаків, які співробітники перетворили на меми, прикрасивши їх кумедними підписами або коментарями.

На додаток, кілька колишніх працівників зазначили, що деякі записи, схоже, були зроблені, коли автомобілі були припарковані та вимкнені. Хоча Tesla стверджує, що записи з камер залишаються анонімними й не пов’язані з клієнтом або його автомобілем, семеро колишніх співробітників розповіли Reuters, що комп’ютерна програма, яка використовується на роботі, може показувати місце розташування записів, що потенційно може розкрити домашню адресу клієнта. Деякі колишні працівники навіть стверджували, що могли зазирнути всередину гаражів і приватних володінь клієнтів, включаючи унікальні та особливі предмети.

Близько трьох років тому деякі співробітники натрапили на відео унікального підводного транспортного засобу, припаркованого в гаражі, і, за словами двох людей, які його переглянули, поділилися ним з іншими. Білий підводний човен Lotus Esprit з назвою «Мокра Неллі» був показаний у фільмі про Джеймса Бонда 1977 року «Шпигун, який мене кохав».

Хоча Reuters зв’язалося з понад 300 колишніми працівниками Tesla, лише десяток з них погодилися відповісти на запитання, і всі на умовах анонімності. Виданню не вдалося отримати жодного з поширених відео чи зображень, які, за словами колишніх працівників, вони не зберегли. Незрозуміло, чи практика обміну записами, яка мала місце в деяких підрозділах Tesla ще минулого року, продовжується сьогодні, і наскільки вона була поширеною. Tesla не відповіла на детальні запитання, надіслані компанії перед публікацією.

Приблизно з 2016 року Tesla найняла сотні людей для маркування зображень, щоб допомогти своїм автомобілям навчитися розпізнавати пішоходів, вуличні знаки, будівельну техніку, гаражні ворота та інші об’єкти, що зустрічаються на дорозі або біля будинків клієнтів. Для цього фахівці з маркування даних отримали доступ до тисяч відеозаписів або зображень, записаних автомобільними камерами, які вони переглядали та ідентифікували об’єкти. Tesla автоматизувала цей процес, але продовжує використовувати сотні маркувальників даних у Баффало, штат Нью-Йорк.