«Антисанкційна» LADA Granta: коли хороший понт важливіше реальної безпеки

Нещодавно в країні-бензоколонці стартувало виробництво LADA Granta Classic 2022 – це автомобіль, який хтось називає «антикризовим», але більш правильно його буде назвати «антисанкційним». Адже це намагання обійти ті обмеження, які були накладені на російських виробників через невиправдану агресію їхньої країни.

Для того, щоб зрозуміти всю глибину прірви та знайти вихід з ситуації, компанії АвтоВАЗ знадобилось декілька тижнів, під час яких конвеєр просто стояв. Вихід з ситуації виявився геніально простим: відмова від усіх складних систем, що впливають на безпеку автомобіля та підпадають під санкції. Перш за все, мова йде про подушки Airbag та систему ABS – тобто, одні з найбільш важливих та складних елементів безпеки будь-якого сучасного автомобіля. Хоча хто ми такі, щоб сумніватись у правильному виборі LADA? Адже добре відомо, що життя/ноги/руки російського чоловіка коштують лише 10 тис. рублів – подушки безпеки та блок ABS явно дорожчі.

Крім того, швидше за все, екологічний клас двигуна буде знижено з Євро-5 до Євро-2: знову ж таки, через неможливість отримання сучасної електроніки та мікрочипів для блоків керування. В принципі теж логічно – простір великий, можна спокійно задимлювати тайгу. Зате як класно буде прискорюватись машина без всіх цих «еко»-зажимів! Тим паче, що безпеку спрощено, але спорт-пакет Drive Active залишився. Напевно, для тих, хто поспішає на концерт Кобзона.

Крім того, в комплектацію автомобіля включено підсилювач керма, електричні склопідіймачі, підготовку під аудіосистему, бортовий комп’ютер (а як же без дисплея!), центральний замок, підігрів дзеркал тощо. Відверто кажучи, комплектація складена по принципу «не гірше ніж у сусіда» або «додайте мені кнопок в салон, щоб було не соромно». Кнопок додали. А ось про безпеки забули.

Варто зазначити, що аналогічні спрощення очікують й інші моделі LADA…

Так, вже з’явились напів-саркастичні зображення можливого «оновлення» LADA Vesta: чорні бампери, прості сталеві колеса, круглі фари у стилі «легендарної шохи». Також очікується спрощена версія LADA 4х4 «Ніва»: так-так, саме та класична «Ніва», що виробляється вже 45 років. Хоча для «Ніви» це цілком логічно – повернення до карбюратора та повна відсутність будь-якого сучасного обладнання в салоні. До речі, безплатна порада: у рамках програми імпортозаміщення, радимо вже до базової комплектації додати «квіточку» на важелі МКПШ та вушні затички – аби не чути традиційного виття роздавальної коробки та валів повного приводу.

Звісно, дивлячись на вже серійний варіант LADA Granta, стає зрозуміло, що до такого рівня навіть АвтоВАЗ опуститись не зможе. Хоча… Час покаже…

Більше коментарів!