Сумнозвісний дрейф (або дрифт) аналогових стіків, на жаль, добре знайомий не одному власнику консолі Nintendo Switch. Для тих, хто не в курсі — це коли консоль “розпізнає” відхилення стіку, навіть якщо гравець взагалі його не торкається. Проблема тією чи іншою мірою притаманна багатьом ігровим контролерам, але найбільше від неї страждають саме джойкони у Switch через їх невеличкі розміри.

Nintendo ще у 2019 р. запровадила безплатний необмежений ремонт “дрейфуючих” джойконів у Сполучених Штатах, а через кілька років розширила цю акцію на Францію і Латинську Америку. І от зараз компанія повідомила, що відтепер вона так само необмежено й безплатно ремонтуватиме джойкони на всій території Європейської економічної зони, а також у Великій Британії та Швейцарії.

У 2021 р. Європейська організація споживачів (European Consumer Organisation, BEUC) оприлюднила власне розслідування, згідно з яким 88% з 25 тис. скарг власників Switch з різних європейських країн, які вона отримала, стосувалися саме дрейфу джойконів. Він виявлявся протягом перших двох років використання консолі — і після цього Nintendo збільшила гарантію для європейських користувачів з 12 до 24 місяців. А зараз компанія взагалі запропонувала по суті довічну гарантію для цієї проблеми — вона ремонтуватиме джойкони у європейських гравців навіть після закінчення гарантії на консоль.

Повним розв’язанням проблеми стала б відмова від звичайних стіків, які базуються на механічній взаємодії резисторів, на користь датчиків Холла (що визначають ступінь відхилення за допомогою магнітних полів) — як це роблять виробники альтернативних контролерів для Nintendo Switch. Проте компанії, вочевидь, простіше без кінця ремонтувати існуюче рішення, ніж переходити на нову, складнішу і дорожчу технологію.