Одночасно з відчутним зниженням цін на оперативну пам’ять, за останніх кілька місяців також подешевшали флеш-мікросхеми, та накопичувачі на їх основі.

Хоча постачальники NAND продовжують згортати виробництво, все ще спостерігається надлишок пропозиції мікросхем флеш-пам’яті, оскільки попит на такі продукти, як сервери, смартфони та ноутбуки, все ще занадто слабкий.

NAND price Q2 2023, SSD price

За прогнозами аналітичної компанії TrendForce, що середня ціна NAND продовжить падіння у другому кварталі 2023 року, хоча це падіння може скоротитися до 5~10%. Ринкова рівновага попиту і пропозиції залежить від того, чи зможуть постачальники NAND ще більше скоротити виробництво.

Що стосується споживчих моделей SSD, то наразі OEM-виробникам ПК вдалося ліквідувати більшу частину своїх запасів компонентів, і тепер вони готуються до розпродажів у середині року. Постачальники знижують ціни, щоб звільнити свої запаси твердотільних накопичувачів PCI-E 3.0, які поступово виводяться з виробництва. Тим часом ціни на твердотільні накопичувачі PCI-E 4.0 продовжують знижуватися через повільне надходження нових замовлень.

Тривале падіння цін на продукцію QLC у першому кварталі також потягнуло за собою зниження цін на продукцію на основі мікросхем TLC. Хоча темпи зниження вартості сповільняться, у другому кварталі очікується подальше здешевлення SSD на 5–10%.