Вaгомі гравці ринку оперативної пам’яті –  Micron і SK Hynix, скорочують обсяги виробництва включаючи пам’ять стандартів DDR5 і DDR4. Протягом першого кварталу поточного року середня ціна продажу (Average Selling Price, ASP) DRAM впала на 20%, але очікується, що в другому кварталі вона знизиться ще на 10–15%.

Ціни на оперативну пам’ять DDR5 і DDR4 продовжують падати в міру збільшення запасів. Разом зі зниженням вартості приходить невизначеність, оскільки невідомо, чи повернеться попит на в другому кварталі, чи продовжить падіння. Виробники були змушені знизити ASP, щоб задовольнити потреби споживачів і клієнтів, але галузь показує, що рівень запасів у постачальників знаходиться на рекордно високому рівні.

DRAM price DDR4 and DDR5

З урахуванням поточної ситуації, аналітична компанія TrendForce зробила прогнози цін на DRAM на перший і другий квартали 2023 року.

Через стагнацію ринку за останні три квартали значно зменшились запити від продавців. Більшість роздрібних торговців демонструють тринадцятититижневі запаси на полицях і на складах. Навіть з урахуванням того, що постачальники обмежують виробництво, щоб врівноважити продажі, очікується, що в другому кварталі ціни на окремі модулі пам’яті DRAM, такі як 8 ГБ пам’яті DDR4, впадуть більш ніж на десять відсотків.

Виробники комп’ютерної техніки можуть використати нижчу вартість на свою користь, закупивши більше DRAM для своєї продукції, але невідомо, чи буде цього достатньо для постачальників, щоб вирішити проблеми з запасами. За прогнозами аналітиків, середньозважена ціна на оперативну пам’ять для ПК знизиться на 10–15%.

То ж для користувачів, що віддають перевагу самозбору, також з’являється нагода збільшити місткість оперативної пам’яті своїх систем за меншу ціну. DRAM дійсно значно подешевшала за кілька останніх місяців.