Про формування нових, унікальних підрозділів сповістив через соціальні мережі віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами пана міністра, це перші у світі ударні роти БПЛА.

«Сьогодні перші три ударні роти БПЛА вже готові до бою. Разом з партнерами повністю їх укомплектували. Передали пікапи, ударні коптери та Старлінки. Усі безпілотники українського виробництва. Обладнання для ударних рот Армії дронів придбали приватні донори.

Безпілотники виконуватимуть розвідувальні та ударні місії. Наводитимуть артилерію, допоможуть воїнам бути максимально ефективними під час міських боїв та зберігати життя. Пікапи знадобляться для рейдів мобільних груп у тил ворога, доставки вантажів та евакуації поранених. Старлінки – безперебійний зв‘язок на полі бою. Все це – наша конкурентна перевага над росіянами.» – написав Михайло Федоров.

У проєкті зі створення рот ударних БПЛА брали участь Генеральний штаб ЗСУ, Держспецзв‘язку, Міністерство оборони та фонд UNITED24. Наразі невідомо, які саме українські дрони використовують нові ударні підрозділи. З міркувань безпеки частини фото, на яких можна було б побачити БПЛА, відредаговані.

В ЗСУ сформовано перші три ударні роти БПЛА

Створення ударних рот БПЛА була анонсовано й ухвалено на Ставці Головнокомандувача ЗСУ генералом Валерієм Залужним ще 27 січня 2023 р. Головним партнером з навчання ударних рот стала військова школа «Боривітер».

Поточна російсько-українська війна – це перша війна з масовим використанням дронів усіх типів, призначень та розмірів. Досвід українських військових у застосуванні БПЛА унікальний і буде ще довгі роки після перемоги вивчатися провідними військовими інституціями світу.