«Уявіть, ця соціальна мережа все ще безплатна» – популярний іронічний вислів користувачів Twitter, який стає все віддаленішим від реальності. Адже власник та генеральний директор Twitter Ілон Маск оголосив, що з 15 квітня соціальна мережа буде відображати лише платні та верифіковані акаунти на своїй алгоритмічній стрічці «Для вас». Маск називає цей крок спробою «боротися з роями ботів зі штучним інтелектом», хоча раніше він вже запевняв, що після впроваджених ним змін у компанії, ботів вдалося побороти.

Маск також уточнив, що «верифіковані» боти, які не видають себе за людей, зможуть потрапляти у стрічку «Для вас». Загалом цей крок означає, що алгоритм Twitter рекомендуватиме лише платних користувачів, бренди та урядовців. І це рішення навряд чи буде добре сприйняте, враховуючи, що поки що Twitter має близько 385 000 платних користувачів, й видалення застарілих галочок верифікації з раніше відомих акаунтів 1 квітня призведе до викривлення алгоритмічної стрічки. Не кажучи вже про можливу атаку пропагандистських платних акаунтів, які зможуть легше поширювати дезінформацію.

Маск також заявив, що тільки верифіковані акаунти зможуть брати участь в опитуваннях, хоча незрозуміло, чи це стосуватиметься всіх опитувань на платформі, чи тільки тих, які створює Twitter або він сам. Ця заява поки що потребує уточнення.

Минулого року Twitter ненадовго заборонив посилання на інші соціальні мережі, такі як Facebook та Instagram, але це рішення було скасовано після значної критики з боку користувачів. Раніше Маск заявляв, що всі важливі рішення будуть виноситися на голосування користувачів, але цього не сталося.

Нова ініціатива з’явилася невдовзі після того, як GitHub видалив витік вихідного коду Twitter, а Маск пообіцяв відкрити вихідний код алгоритму рекомендацій соціальної мережі 31 березня. Проте поки що невідомо, чи міститиме цей код будь-які посилання на обмеження алгоритму лише верифікованими користувачами.